Szukaj

Owoc róży rdzawej (Rosa eglanteria L.) i dzikiej róży (Rosa canina L.)

Jagody różnych odmian dzikiej róży były jadane przez wiele plemion indian amerykańskich, na wszystkich terytoriach, gdzie te krzewy rosły. Były one uważane za doskonały produkt pokarmowy ponieważ pozostają one na roślinie przez cały rok (nawet w zimie). Robiono z nich napary, a niektóre ludy – piwo. W lecie, jadano również płatki kwiatów.

Owoc róży rdzawej (Rosa eglanteria L.) i dzikiej róży (Rosa canina L.) źródło: wikipedia


Czy to się je?


Plemię Czarne Stopy ścierało jagody na proszek i mieszało je z suszonym mięsem. Eskimosi z Alaski wytwarzali rodzaj puddingu z owców dzikiej róży i róży rdzawej, z olejem z foki, z wodą i cukrem. Dorzucali oni również te jagody do dań z ogonów łososia (wcześniej przeżutych).

Dzisiaj, tego typu owoce są przygotowywane raczej w syropie, konfiturach, galaretkach, marmoladach i keczupie, same albo w połączeniu z innymi owocami. Niektóre plemiona jedzą je również w połączeniu z tłuszczem albo z jajami ryb, albo jeszcze robią z nich rodzaj lodów.

Liście z kolei są używane do aromatyzowania dań. Robi się także napary z liści oraz gałązek tych roślin.
Jagody wszystkich rodzajów dzikiej bądź hodwlanej róży są jadalne – ale pośród dzikich odmian, to właśnie owoce Rosa rugosa są największe i najłatwiejsze do zebrania.

Równie często możemy spotkać owoce Rosa blanda, których nie można nie doceniać. Najlepiej zbierać je po pierwszych przymrozkach, ponieważ lekki mróz sprawia, iż są bardziej miękkie. Z całą pewnością należy unikać roślin, o których wiemy, że były traktowane produktami chemicznymi.

Jak przygotować?

Przed samym gotowaniem, odciąć obydwie końcówki owocu. Ponieważ są one kwaśne, lepiej używać sztućców i naczyń drewnianych albo ze stali nierdzewnej – dzięki temu nie ściemnieją. Szybko gotować pod przykryciem – nie stracą wtedy witaminy C. Przefiltrować w celu wyeliminowania nasion oraz meszku, które są drażniące. Możemy robić z nich piwo, wino, galaretki, konfitury.

Co to leczy?

Bardzo bogate w witaminę C, jagody róży rdzawej oraz dzikiej róży są 20 razy bogatsze w tę witaminę niż pomarańcze, a więc stosuje się je do leczenia infekcji, przede wszystkim grypy. Prawdopodobnie z tego samego powodu owoce te służyły również do leczenia znużenia i osłabienia. Używano ich również do zwalczania biegunki, dyzenterii, krwotoków oraz upławów.

W Chinach, gdzie użycie dzikiej róży w celach medycznych jest uznawane od blisko 30 wieków, jagody te są stosowane przeciwko dysfunkcjom aparatu moczowego, a z powodu ich cierpkości – przeciwko przewlekłym biegunkom.

Przygotowane w syropie, ze względu na ich przyjemny smak, są używane w wielu rodzajach prepartów medycznych: chinina, przede wszystkim, która jest ekstremalnie gorzka. Kwiaty dzikiej róży są używane również w kosmetyce.

Jakimi gatunkami się interesujemy?


Generalnie, to jagody Rosa canina jest używana w medycynie. Równie popularne są Rosa eglanteria, Rosa blanda oraz Rosa rugosa.

Komentarze do: Owoc róży rdzawej (Rosa eglanteria L.) i dzikiej róży (Rosa canina L.)

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz