Szukaj

Naukowcy szukają metody na walkę z bakterią Listeria

Statystyki dowodzą, że konsumenci coraz bardziej troszczą się o jakość mięsa. Sprzedaż ekologicznego mięsa wzrosła o 13% od 2010 roku. W skali globalnej, sprzedaż żywności ekologicznej wzrosła o ponad 5 mld rocznie, z ekologicznym mięsem na czele. Ludzie na całym świecie domagają się lepszego obchodzenia się z mięsem i z jego bardziej naturalnym przetwarzaniem.

Jest dobra wiadomość odnośnie produkcji mięsa ekologicznego. Jak podano w czasopiśmie „Food Science”, wyciąg z powłoki orzecha mógłby być stosowany jako trwały środek konserwujący do mięs organicznych. Zamiast wyrzucać skorupy pekanów (orzeszników jadalnych), można je gromadzić i używać przy recyklingu konserwującym.

Antybiotyki będą stopniowo wycofywane z mięsa w nadchodzących latach, aby uzyskać certyfikat USDA dla mięsa organicznego, producenci ograniczają użycie antybiotyków. W obliczu antybiotyków, bakterie nadal tworzą nowsze i bardziej niebezpieczne szczepy. Zwracając uwagę, że 80% antybiotyków używanych w USA jest stosowanych u zwierząt, FDA (Food and Drug Administration) ogłosiła niedawno plan wycofywania antybiotyków ze wszystkich przetworów mięsnych w nadchodzących latach.

Zobacz również:

Zgodnie z nowym planem, substancje przeciwbakteryjne muszą być pozyskiwane z naturalnych źródeł i wykorzystywane efektywnie w przyszłości przy dostawach mięsa wolnego od zanieczyszczeń. Ekstrakt z powłoki pekanów eliminuje szczepy bakterii Listeria z komórek skóry drobiu. Listeria jest zanieczyszczeniem mięsa, rodzajem bakterii, które mogą się rozprzestrzeniać i wywołują efekty u kobiet w ciąży, osób starszych i osób z osłabionym układem odpornościowym.

W badaniu skorup pekanów, zarówno palonych i nieprażonych, testowano je przeciwko serotypom Listeria spp. i L. monocytogenes. Korzystając z procesu ekstrakcji wolnej od rozpuszczalnika, naukowcy byli w stanie określić minimalne przeciwbakteryjne stężenie hamujące z łupin orzechów. Zabrnęli nawet o krok dalej i zastosowali komórki bakterii Listeria do modelu systemu skóry drobiu, lecząc bakterie ekstraktem ze skorup pekanów. Ekstrakty bezrozpuszczalnikowe powłok orzechów hamowały szczepy Listeria nawet przy minimalnych stężeniach hamujących około 0,38 %.

Naukowcy są przekonani, że ich praca może utorować drogę dla nowej przeciwbakteryjnej produkcji mięsa ekologicznego w nadchodzących latach.

Komentarze do: Naukowcy szukają metody na walkę z bakterią Listeria

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz