Szukaj

Tłuszcze nasycone nie powodują chorób serca

Podziel się
Komentarze0

Jak podał jeden z brytyjskich kardiologów z Croydon University Hospital, przekonanie ludzi, iż tłuszcze nasycone powodują choroby serca, jest mitem. Okazuje się, że odkąd zaczęto usuwać je z codziennej diety, ryzyko zachorowań wzrosło.

Kardiolog z Croydon University Hospital powiedział, że panująca obsesja w sprawie całkowitej redukcji złego cholesterolu poprzez wykluczanie tłuszczy nasyconych, jest niepotrzebna. Problemem jest raczej skomplikowana triada zaburzeń lipidowych, która to właśnie powoduje choroby serca.

Ostatnio przeprowadzone badania wykazały, iż nie ma żadnego znaczącego związku między spożywaniem tłuszczy nasyconych, a ryzykiem zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe.

Wystrzegaj się cukrów!

Współcześnie znacznie zwiększono ilość cukru dodawanego do przetworzonej żywności, aby w ten sposób zredukować ilość tłuszczu. Ponadto, przemysłowcy nie chcą likwidować cukru z pożywienia, gdyż tym samym smak produktów byłby gorszy, dlatego postanowili zredukować ilość tłuszczu.

Badania pokazały jednak, że to właśnie cukier może być zależnym czynnikiem powodującym problemy metaboliczne, a to z kolei doprowadzić może do cukrzycy, a następnie do choroby serca.

Zastępowanie tłuszczy cukrem bynajmniej nie jest dobrym rozwiązaniem, jak twierdzą naukowcy. Tłuszcze dodają nam znacznie więcej energii, niż gram białka czy węglowodanów. Co więcej, spożywane w umiarkowanej ilości, w żadnym wypadku nie doprowadzą nas do otyłości, jak twierdzi większa część populacji. Co więcej, w ciągu ostatnich 30 lat zauważono, że wraz ze spadkiem spożycia tłuszczy, otyłość Amerykanów wzrosła.

Zobacz również:

Zwróć uwagę na to, co jesz!

Innym ważnym problemem jest pochodzenie tłuszczu. Produkty mleczne są bogate w tłuszcz oraz dodatkowo w witaminy A, D oraz niezbędne minerały, takie jak wapń czy fosfor. Warto również zaznaczyć, iż niski poziom witaminy D może być główną przyczyną wysokiego ciśnienia krwi, a to z kolei może być związane ze zwiększeniem ryzyka zgonu spowodowanego chorobami układu krążenia. 

Istnieją również dowody, że kwasy tłuszczowe znajdujące się głównie w produktach mlecznych zwiększają poziom lipoprotein, czyli dobrego cholesterolu, który pomaga zwalczać choroby serca.

Mięso również jest bogatym źródłem tłuszczów nasyconych, natomiast ważne jest, aby wybierać produkty nieprzetworzone, gdyż chemia zawarta w takim pożywieniu podnosi ryzyko chorób serca, a także zachorowania na cukrzycę typy 2.

Jak podał dr Malhorta, bardzo dobrym rozwiązaniem jest dieta śródziemnomorska, której stosowanie zmniejsza liczbę zgonów z powodu itp. chorób sercowo-naczyniowych.

Tradycyjna dieta śródziemnomorska jest bogata w oliwę z oliwek, owoce, orzechy, warzywa i zboże. Co więcej, zawiera ona również umiarkowane ilości ryb, drobiu, czerwonego mięsa, nabiału, a nawet słodyczy. Jeśli chodzi o alkohol, możliwe jest tylko wypicie małej ilości czerwonego wina do obiadu, które wspomaga układ trawienny, nie obciążając przy tym wątroby.

Należy pamiętać, że stosowanie leków może tylko złagodzić objawy. Ważne jest więc stosowanie odpowiedniej diety, która nie jest niczym innym, jak właściwą profilaktyką.

Komentarze do: Tłuszcze nasycone nie powodują chorób serca

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz