Szukaj

Poposiłkowa glikemia

Poposiłkowa glikemia - (PPG) pomiar stężenia cukru we krwi mierzony po posiłku. U osób z prawidłową tolerancją gluzkozy poposiłkowa glikemia nie przekracza zwykle 140 mg/dl i powraca do wartości sprzed posiłku w ciągu 2-3 godzin. Pomiar PPG jest niezwykle istotny, ponieważ istnieje powiązanie między poposiłkowym poziomem glukozy a zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób układu krążenia (ryzyko to jest większe od 2 do 4 razy dla chorych na cukrzycę).
Prawidłowa glikemia poposiłkowa powinna wynosić ponieżej 120 mg/dl. U starszych osób glikemia może być trochę wyższa, ale nie powinna przekraczać 140 mg/dl na czczo i 180 mg/dl po jedzeniu.

Komentarze do: Poposiłkowa glikemia

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz