Rzeżucha (Cardamine L.)

Od zawsze uważana za roślinę moczopędną, stymulującą oraz antyszkorbutową, rzeżucha była znana już u starożytnych Rzymian, którzy jedli ją w wielkich ilościach, ponieważ wierzyli, iż roślina ta może zapobiec łysieniu oraz stymulować aktywność umysłu.

Rzeżucha  (Cardamine L.) źródło: wikipedia

Jeśli chodzi o starożytnych Greków, uznawali oni, że rzeżucha może łagodzić efekty pijaństwa.

Bardzo bogata w witaminy C, E, A, B1 i B2, a także w calcium (około trzy razy więcej niż szpinak), w miedź, w żelazo, w siarkę oraz w magnez, jest to roślina o lekko piekącym smaku, który bierze się z tego, iż rzeżucha należy do rodziny kapustowatych.

Chodzi tu o jedną z najbardziej użytecznych rodzin botanicznych, ponieważ zawiera ona wszystko, co jest kapustą, kalafiorem, gorczycą, rzodkwią, rzepakiem, etc. Rośliny te we wszystkich epokach były uważane za rośliny lecznicze.

Rzeżucha potrzebuje wilgotnego środowiska, żeby mogła rosnąć – wystarczy jej w zasadzie woda. Jest bardzo łatwa w uprawie, można ją sadzić na talerzyku na mokrej ligninie, albo w doniczce, z dostępem do wody oraz do światła. Dobrze się rozwija również w świetle sztucznym, przez całą zimę.

Komentarze do: Rzeżucha (Cardamine L.)

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.