Szukaj

Gorczyca (Sinapis, S. alba, S.nigra, S.arvensis, etc.)

Gorczyca pochodzi z Europy i z Azji. Części wykorzystywane: nasiona, liście, orzenie, kwiaty.

Gorczyca (Sinapis, S. alba, S.nigra, S.arvensis, etc.) źródło: wikipedia

Czy to się je?

Nasiona wielu gatunków produkują jadalny olej, podobny do oleju rzepakowego, który należy zresztą do tego samego gatunku. Używany jest przede wszystkim w kuchni hinduskiej. Liście gorczycy były w przeszłości często jedzone, i w dalszym ciągu są w niektórych częściach świata, przede wszystkim w Azji, gdzie wyhodowano wiele gatunków tej rośliny.

W Europie, gotowane liście gorczycy jadano już w Starożytności. Liście gorczycy, które można dostać w sklepach azjatyckich, należą do gatunku B. Junacea, o smaku relatywnie mniej piekącym niż jej kuzynki. Istnieją również odmiany czerwone i zielone.

Liście każdego rodzaju gorczycy są jadalne, a nasiona każdej gorczycy pozwalają przygotować słynną przyprawę, czyli musztardę, a także leczyć. Młode liście stanowią wspaniałe warzywo, które można jeść na surowo – jeśli są zebrane bardzo młodo – albo gotowane (na parze albo w wodzie). Dojrzałe liście stają się bardziej gorzkie i twarde.

Kwiaty gorczycy można dodawać do sałatek (w małych ilościach), albo gotować je lekko, tak jak to robimy z brokułami. Młode strąki, kiedy się wytworzą, można gotować i podawać z innymi warzywami, na przykład z grochem. A w końcu, nasiona można suszyć i robić z nich własnoręcznie musztardę.

Co się tym leczy?


Jak większość roślin z rodziny krzyżowych, gorczyca (jej liście) jest antyszkorbutowa, dzięki przede wszystkim swojej wielkiej zawartości witaminy C. Według ekspertów, wielu z nas ma stan przedszkorbutowy, nawet o tym nie wiedząc, z powodu niedoboru witaminy C. Dodatkowo, w Chinach, uważa się, że liście gorczycy są dobrym środkiem wzmacniającym i oczyszczającym jako kuracja wiosenna. Poza tym, liści gorczycy używa się w okładach w leczeniu wrzodów odbytu.

Kąpiel gorczycowa


(1/2 filiżanki gorczycy z zimną wodą, następnie wszystko dodajemy do wody do kąpieli) jest cudownym środkiem przeciwko dreszczom i przeziębieniom. Stymuluje ona całość organizmu.

Maść z gorczycy

Maść z gorczycy, w okładach, jest używana do leczenia zapalenia oskrzeli, kataru i różnych infekcji układu oddechowego, ale również chorób reumatycznych, nerwobóli, tak samo jak przekrwienia mózgu czy macicy (skurcze menstruacyjne, przede wszystkim), a także do uśmierzania sztywności w strefach ramion i karku i przywracania krążenia w tych strefach. Należy jednak uważać na oparzenia!

Zatrucia

Długo przepisywano nasiona gorczycy drogą zewnętrzną na różne dolegliwości: niestrawność, atonia żołądka lub jelit, gazy, zatwardzenia. Jednak, ponieważ podawanie nasion gorczycy jest sprawą dość delikatną i może spowodować zatrucia, porzucono tę praktykę.

Musztarda

Musztarda zazwyczaj jest przygotowywana z mieszanki nasion gorczycy białej oraz nasion gorczycy czarnej, które rozpuszczamy w occie gronowym.

Komentarze do: Gorczyca (Sinapis, S. alba, S.nigra, S.arvensis, etc.)

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz