Szukaj

Czarna rzodkiew (Raphanus sativus var, niger)

Istnieje wiele rodzajów rzodkwi, a w tym czerwona, biała oraz czarna. Wszystkie posiadają mniej więcej takie same właściwości, ale czarna rzodkiew jest najchętniej stosowana do celów medycznych na Zachodzie. 

Czarna rzodkiew (Raphanus sativus var, niger) źródło: wikipedia


Gatunek Raphanus sativus zawiera wiele odmian rzodkwi. Wśród najbardziej znanych odnajdujemy rzodkiewkę czerwoną bądź różową (Raphanus sativus var radicula), która często ląduje na naszych talerzach, a także rzodkiew daikon, czyli rzodkiew japońska, wielkie białe warzywo, bardzo cenione w Japonii.

Zresztą, badania przeprowadzone na tej ostatniej pokazały, że konsumpcja rzodkwi daikon może zmniejszyć stężenie glukozy oraz insuliny we krwi u szczurów cierpiących na cukrzycę. 

Początki stosowania rzodkwi sięgają wielu lat przed naszą erą. Najpierw, uprawiana była w Chinach, a następnie podbiła antyczną Grecję oraz Rzymian. Wydaje się, że trzeba było czekaż aż do XVIII wieku, żeby czarna rzodkiew, pochodząca z Europy Wschodniej, była również konsumowana we Francji.

Botanicy uważają, że czarna rzodkiew jest pierwszym gatunkiem rzodkwi uprawianym przez człowieka. Wiemy, że starożytni Egipcjanie już w epoce faraonów uprawiali rzodkiew, ponieważ odnaleziono, w świątyni w Karnak, hieroglify ją reprezentujące.


Części wykorzystywane: korzeń i sok z niego wyciśnięty.


Służy do ...


  •  leczenie problemów trawiennych wynikających ze złego krążenia żółci;
  •  leczenie zapaleń oraz hipersekrecji śluzu w górnych drogach oddechowych (katar, zapalenie zatok);
  •  oczyszczanie organizmu w ramach detoksykacyjnej kuracji wiosennej.

Dostępność: tradycyjnie, używamy właśnie świeżo wyciśniętego soku z rzodkwi czarnej w celach medycznych, ale można kupić również ekstrakty w płynie, najczęściej sprzedawane w postaci kapsułek do picia. Można także znaleźć produkty, które zawierają, poza czarną rzodkwią, rośliny takie jak karczoch, oset i boldo, które działają również na układ trawienny, przede wszystkim na wątrobę oraz na woreczek żółciowy.


Dyspepsja: dyspepsją nazywamy całość problemów trawiennych (bóle, uczucie przeciążenia, niewygoda, ciężar, mdłości, etc.), które nie są spowodowane deformacją, urazem ani chorobą układu trawiennego.


Przeciwwskazania:
nie należy zażywać czarnej rzodkwi w przypadku obstrukcji dróg żółciowych.


Działanie niepożądane: molekuły zawierające siarkę w czarnej rzodkwi mogą sprawić dyskomfort niektórym osobom i wywołać u nich oparzenia albo kwaśność w żołądku. Należy więc zmniejszyć dawkę albo zażywać sok z niewielką ilością oleju roślinnego, co czasami wystarczy, aby chronić ścianki układu trawiennego.

Jeśli jednak dolegliwości się utrzymują, należy natychmiast przerwać leczenie. Doniesiono również o przypadkach uogólnionej pokrzywki u ludzi, którz skonsumowali czarną rzodkiew.


Interakcje z innymi roślinami i suplementami:
nieznane.


Interakcje z lekarstwami: nieznane.

Komentarze do: Czarna rzodkiew (Raphanus sativus var, niger)

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz