Lecznicze działanie trzciny cukrowej
Trzcinę cukrową od dawien dawna stosuje się w medycynie ludowej i ziołolecznictwie. Już przez Starożytnych uznana została za lek, który potrafi wyleczyć wiele schorzeń. Znano jej liczne zalety np. bakteriobójcze. Używano jej między innymi jako środka kojącego, przeciwbólowego, wykrztuśnego. Za jej pomocą łagodzono objawy astmy, leczono trudno gojące się rany i oparzenia, a także zapalenia i przeziębienia z gorączką. Wykorzystywano również przy leczeniu artretyzmu i łagodnych nowotworów. Słodycz soku z trzciny cukrowej odkryli mieszkańcy Nowej Gwinei już około 8.000 przed naszą erą. Po tym odkryciu szybko zabrali się za uprawę tej cukrodajnej trzciny.- Korzystny wpływ witaminy C na oczy
- Leworęczni myślą szybciej
- Sól a ryzyko zaćmy
- Marchew poprawia widzenie w ciemności
- Niemowle bacznie przygląda sie twarzom
- Kosmetyczne właściwości żurawiny
- Woda mineralna a woda źródlana
- Końcówki banana szkodliwe dla zdrowia?
- Mrożone owoce i warzywa - czy warto je jeść?
- Tatuaż: czy wiesz że?