Szukaj

Wzbogacenie mąki kukurydzianej kwasem foliowym zmniejsza ryzyko wad wrodzonych u niemowląt

Podziel się
Komentarze0

Dzięki nowej petycji podpisanej przez Food and Drug Administration, wzbogacona kwasem foliowym mąka kukurydziana pomoże zapobiec wrodzonym wadom mózgu i kręgosłupa u hiszpańskich noworodków.



Niebezpieczeństwo poważnych dysfunkcji mózgu i kręgosłupa wśród amerykańskich dzieci, zwłaszcza pochodzenia hiszpańskiego, może zostać zredukowane, jeśli rodzima mąka kukurydziana zostanie wzmocniona witaminą B kwasu foliowego - to wnioski pochodzące z nowej petycji wypełnionej przez U.S. Food and Drug Administration (FDA) dzięki koalicji sześciu organizacji: Gruma Corporation, Spina Bifida Association, March of Dimes Foundation, American Academy of Pediatrics, Royal DSM N.V., National Council of La Raza.

Członkowie porozumienia zaznaczają, że dzieci hiszpańskich matek są do 20% bardziej niż potomstwo innego pochodzenia narażone na urazy cewki nerwowej, w tym rozszczep kręgosłupa, czy bezmózgowie. Jakkolwiek powody tego rozróżnienia nie są do końca znane, społeczeństwo hiszpańskie ma najniższy poziom przyswajania kwasu foliowego.

Już w roku 1998 wzbogacanie płatków zbożowych oraz pieczywa, czy makaronów w kwas foliowy, było rekomendowane przez FDA, jednak wśród tych wzmacnianych produktów zabrakło mąki kukurydzianej. Zalecenia te faktycznie przyniosły zamierzone efekty, gdyż częstotliwość występowania urazów szpiku w Stanach Zjednoczonych zmalała do jednej trzeciej.

Trzeba jednak pamiętać, że to dopiero połowa sukcesu. Rokrocznie wykrywa się u latynoskich noworodków ok. 3000 wrodzonych wad kręgosłupa i wciąż jest to najwyższy wynik spośród wszystkich grup etnicznych.

Wzmacnianie mąki kukurydzianej ma duże znaczenie, gdyż jest ona używana do wyrobu wielu tradycyjnych hiszpańskich dań takich jak tortilla czy tamales. Wprowadzenie kwasu foliowego do tak popularnych potraw może okazać się kluczem do sukcesu i wyraźnie obniżyć ryzyko dotknięcia chorobami układu szpiku kostnego, zwłaszcza wśród iberoamerykańskich niemowląt.

Zobacz również:

Przeprowadzone badania ukazują, że największy efekt można osiągnąć przyswajając kwas foliowy jeszcze przed i w trakcie wczesnej ciąży. Obecnie wiele krajów latynoamerykańskich pozwoliło na produkcję wzbogaconej mąki kukurydzianej- m. in. Salwator i Meksyk.
FDA zaakceptowało petycję 17 kwietnia. Teraz rozpatrywana jest ona przez agencje, z których wiele wyraża się zainteresowanie i aprobatę dla założeń umowy.

Szef jednego z członków koalicji (Gruma Corporation) Joel Suarez mówi, że czuje się zaszczycony mogąc, przy współpracy z innymi korporacjami, przyczynić się do poprawy zdrowia rodaków, a także zapobiegać poważnym chorobom: „ Jest to prawdziwy przywilej, że dzięki dodaniu kwasu foliowego do mąki kukurydzianej konsumenci Mission® tortillas oraz innych wiodących produktów powstałych na bazie tego składniku będą mogli czerpać korzyści zdrowotne z wzbogaconych wartości odżywczych naszych artykułów spożywczych.

„Jeśli osiągniemy cel wzmocnienia mąki kukurydzianej, życie wielu rodzin będzie mogło ulec zmianie. Jesteśmy prawdziwie wdzięczni naszym kolegom biorącym udział w tym przedsięwzięciu. Wspólnie będziemy mogli śledzić owoce naszych działań, które naprawdę mogą dokonać zmian w kondycji zdrowotnej wielu osób.”- mówi Cindy Brownstein, dyrektor i CEO Spina Bifida Association.

Podobne opinie pełne nadziei wyraża również Dr. Jennifer L. Howse, przewodniczący the March of Dimes: „Byliśmy świadkami sukcesu wzbogacania produktów zbożowych. Dodanie kwasu foliowego do mąki kukurydzianej może implikować obniżenie się poziomu występowania wrodzonych wad kręgosłupa i mózgu. Jest to efektywna i bezpieczna droga aby wyrównać szanse hiszpańskich społeczności i dać ich dzieciom lepszy życiowy start.”

„Wzmacnianie mąki kwasem foliowym to zdroworozsądkowa taktyka mająca polepszyć dziecięce zdrowie i zredukować liczbę defektów cewki nerwowej, lecz wciąż jest jeszcze wiele do zrobienia w tej dziedzinie” zaznacza przedstawiciel American Academy of Pediatrics Robert W. Block.

AAP silnie namawia FDA na przyzwolenie wzbogacania mąki kukurydzianej, aby znaczna część populacji kobiet w ciąży i ich nienarodzonych dzieci czerpała korzyści z tych potrzebnych im składników odżywczych.

Janet Murguía, dyrektor generalny I CEO the National Council of La Raza mówi: “Jest nam niezmiernie miło widzieć tak wiele zaangażowania w ochronę zdrowia i bezpieczeństwa latynoskich dzieci. Wierzymy, ze FDA rozważy szczególną wartość i znaczenie tej petycji.”

Przyjmowanie 400 mikrogramów kwasu foliowego dziennie to minimalna dawka rekomendowana przez The U.S. Public Health Service przyszłym matkom. Kobiety planujące zajść w ciążę są zachęcane do uzupełniania swojej diety witaminami oraz kwasem foliowym zawartym w zielonych, liściastych warzywach oraz wzbogacanej kwasem żywności.

 

Komentarze do: Wzbogacenie mąki kukurydzianej kwasem foliowym zmniejsza ryzyko wad wrodzonych u niemowląt

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz