Szukaj

Traganek (Astragalus membranaceus)

Traganek to roślina wywodząca się z Azji, a dokładniej - z północy Chin, z prowincji Yunnan i Sichuan. Traganek rośnie w lasach sosnowych, na terenach przy rzekach oraz na wybrzeżach. Roślina ta zajmuje bardzo ważne miejsce w medycynach tradycyjnych tego kontynentu, gdzie używa jej się przede wszystkim jako środka zapobiegającego osłabieniu u chorego oraz pomagającego chronić go przed infekcjami.

Traganek (Astragalus membranaceus) źródło: Wikipedia

Traganek wchodzi więc w skład licznych tradycyjnych preparatów medycznych, powszechnie stosowanych w Chinach i w całej Azji, przede wszystkim w Japonii (medycyna Kempo).
 
Tradycyjna Medycyna Chińska przypisuje tragankowi moc „stabilizowania zewnętrznego”, to znaczy - moc tworzenia swojego rodzaju tarczy chroniącej przeciwko infekcjom. Zaleca się zażywanie go przede wszystkim w ramach prewencji, a głównie przeciwko infekcjom dróg oddechowych.

W Chinach, korzeń traganka dodaje się również do zup i bulionów. Następnie dorzuca się warzyw i innych składników, i gotuje na wolnym ogniu. Takie danie ma być bardzo pożywne i zdrowe.
 
Mimo, iż istnieje ponad 2000 odmian traganka, to właśnie odmiana pochodząca z Chin została najlepiej przebadana pod kątem jej właściwości leczniczych. W tym kraju, traganek jest stosowany w medycynie tradycyjnej, ale także w medycynie nowoczesnej.

Jak podają chińscy naukowcy, standaryzowany ekstrakt z traganka miał być skuteczny przeciwko: rakowi, zaburzeniom pracy serca, zaburzeniom pracy wątroby, gruźlicy i anemii aplastycznej. Jednakże, społeczność medyczna z krajów zachodnich nie daje wiary tym rewelacjom.

Służy do...

 
W tradycyjnej medycynie azjatyckiej:

  • zapobieganie infekcjom dróg oddechowych;
  • stymulacja układu odpornościowego;
  • stymulacja apetytu;
  • wzmocnienie osób osłabionych albo cierpiących na chorobę przewlekłą.

Dostępność:
możemy dostać w sklepach proszek z korzenia traganka, wyciąg suchy (kapsułki albo pastylki) oraz wyciąg płynny (rozpuszczony w alkoholu). Niektóre ekstrakty nazywane są „standaryzowanymi”, ponieważ określona zawartość aktywnych związków chemicznych jest w nich zagwarantowana. Korzeń ususzony i pocięty na kawałki możemy znaleźć w sklepach chińskich zielarzy.


Ostrzeżenie:
lepiej jest nie przekraczać rekomendowanych dawek, ponieważ może się zdarzyć, iż traganek w wielkich ilościach może osłabić układ odpornościowy.
 

Przeciwwskazania: powinny go unikać osoby cierpiące na choroby autoimmunologiczne, a także te, które właśnie przeszły przeszczep. Kobiety ciężarne albo karmiące piersią nie powinny zażywać traganka, ponieważ nie znamy jego działania na płód i na noworodka.
 

Działanie niepożądane:
rzadko, problemy żołądkowo-jelitowe i niewielkie reakcje alergiczne.
 

Interakcje z innymi roślinami i suplementami: może się zdarzyć, iż efekt działania traganka doda się do działania roślin i suplementów, które stymulują układ odpornościowy.
 

Interakcje z lekarstwami: może się zdarzyć, iż efekt działania traganka wejdzie w konflikt z działaniem lekarstw zażywanych przeciwko odrzutom przeszczepów (po transplantacji organu).

Komentarze do: Traganek (Astragalus membranaceus)

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz