Szukaj

Shiitake (Lentinus elodes)

Shiitake jest grzybem, który rośnie spontanicznie na pniach rozkładających się drzew, w wilgotnych lasach Azji. W Chinach i w Japonii, grzyby shiitake uprawia się już około od 2 000 lat, przede wszystkim jako składnik pokarmowy, ale również jako produkt leczniczy.

Shiitake (Lentinus elodes) źródło: wikipedia

Części wykorzystywane:
części naziemne i czasami grzybnia.


Służy do ...

  •  stymulowania układu odpornościowego oraz poprawa jakości życia osób dotkniętych rakiem;
  •  w tradycyjnej medycynie chińskiej i japońskiej grzyby shiitake służą do stymulowania układu odpornościowego, do spowalniania starzenia oraz do zwalczania raka.

Dostępność:
znajdujemy grzyby shiitake świeże bądź suszone w handlu azjatyckim, a coraz częściej również w sklepach na Zachodzie. Można dostać również suplementy z grzybów shiitake w postaci kapsułek bądź naparów. Jednakże, napar na bazie alkoholu nie jest doradzany, ponieważ główne składniki aktywne shiitake są rozpuszczalne w wodzie. Jeśli napar zawiera ponad 50% alkoholu, substancje aktywne nie są już przyswajalne.


Grzyby shiitake, w powiązaniu z innymi roślinami, wchodzą również w skład wielu preparatów przeznaczonych do stymulowania układu odpornościowego. Dane naukowe są niewystarczające, aby zasugerować odpowiednią dawkę. W tradycyjnej medycynie chińskiej oraz japońskiej, grzyb ten jest zażywany w postaci naparu albo w zupie. Należy skonsultować się z lekarzem praktykującym tego typu medycynę, aby uzyskać spersonalizowaną terapię. W Japonii i w Chinach, nie jest rzadkością, iż konsumuje się grzyby shiitake aż do 10g – 15 g dziennie,  w postaci suszonej.


Ostrzeżenie:
w rzadkich przypadkach, regularna konsumpcja grzybów shiitake może wywołać anormalny wzrost reakcji immunitarnych, mogący prowadzić do zaburzeń typu alergicznego (nazywamy to hipereozynofilią).


Przeciwwskazania:
hipereozynofilia.


Działanie niepożądane:
czasami, dolegliwości żołądkowo-jelitowe. U niektórych osób, spożywanie grzybów shiitake (przede wszystkim surowych), może wywołać choroby skóry, znane pod nazwą zapalenie skóry shiitake. Należy więc przerwać konsumpcję.


Interakcje z roślinami i suplementami: teoretycznie, działanie grzybów shiitake może dodać się do efektów tych roślin i suplementów, które obniżają poziom cholesterolu we krwi i do tych, które wzmacniają układ immunitarny.


Interakcje z lekarstwami:
teoretycznie, działanie grzybów shiitake może dodać się do efektów tych lekarstw, które obniżają poziom cholesterolu we krwi. Teoretycznie, działanie grzybów shiitake może zmniejszyć efekty działania tych lekarstw, które zmniejszają odpowiedź odpornościową.


Lentinan:
to jedna z substancji, której przypisujemy właściwości terapeutyczne grzybów shiitake. Surowy grzyb zawiera jej około 0,02%. Jest ona wyciągana z grzyba, następnie oczyszczana i koncentrowana.

Komentarze do: Shiitake (Lentinus elodes)

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz