Szukaj

Opuncja figowa (Opuntia ficus indica)

Opuncja figowa jest kaktusem, którego ponad 100 gatunków rośnie w Ameryce. Jest on bardzo ceniony w Meksyku, gdzie uprawia się go dla jego owoców, które przypominają figi. Tradycyjnie, w kraju tym, stosuje się również miąższ kaktusa w aplikacji miejscowej, aby przyśpieszyć zdrowienie ran skórnych, ale również drogą wewnętrzną, w celu leczenia dolegliwości żołądkow-jelitowych, a także w celu obniżania poziomu glukozy we krwi u chorujących na cukrzycę.

Opuncja figowa (Opuntia ficus indica) źródło: wikipedia



Jeszcze w naszych czasach, opuncja figowa jest doceniana ze względu na jej zalety kulinarne. Różne części rośliny są w tych celach używane. Dojrzały owoc niektórych odmian jest jedzony na świeżo. Jest on również używany do robienia marmolady, fruktozy, pektyny oraz napoju alkoholowego nazywanego colonche.

Wiele odmian opuncji figowej służy do produkcji nopalitos, używanych przede wszystkim jako warzywa, których smak przypomina smak zielonej fasolki albo szparagów. Jest to bardzo odżywczy produkt, który zawiera śluz nieco podobny do śluzu okry, warzywa bardzo powszechnego w kuchni kreolskiej. Meksykanie lubią dodawać go do sałatek z jajkami, albo zapiekać z pomidorami.

Pośród 114 gatunków opuncji w Meksyku, to właśnie Opuntia ficus indica jest najpowszechniej używana w celach handlowych, ale również inne gatunki z rodzaju Opuntia są zbierane (na przykład, O. Streptacanta, O. Robusta...).

Kaktus ten dostarcza barwnika przemysłowego, kauczku, oraz środka antykorozyjnego. Niektóre gatunki, dzikie albo uprawiane, służą również jako pokarm dla zwierząt hodowlanych.

Ponieważ chodzi o wielki, wieloletni kaktus, często używano go również jako ogrodzenie.

Opuncja jest do tego stopnia związana z kulturą meksykańską, iż figuruje nawet na fladze tego kraju. Eksperci uważają, iż kaktus ten zaczęto uprawiać około 5 000 lat temu – w 1587 roku, Aztekowie, którzy nadali mu nazwę nopali, pokazali go także Hiszpanom.

Części wykorzystywane:
kwiaty, owoce, łodygi.

Służy do ...

  •  redukowanie poziomu glukozy we krwi;
  •  redukowanie poziomu lipidów we krwi;
  •  zapobieganie wrzodom gastrycznym;
  •  uśmierzanie bólów związanych z wrzodami żołądkowymi.

Uwaga:
samoleczenie w przypadku cukrzycy może wywołać bardzo poważne problemy. Kiedy więc podejmujemy leczenie mające zmodyfikować poziom glukozy (cukru) we krwi, trzeba z bardzo bliska obserwować poziom glikemii. Należy również uprzedzić swojego lekarza, aby mógł on, w razie potrzeby, zweryfikować pospologię leków hipoglikemizujących.


Przeciwwskazania:
nieznane.


Działanie niepożądane:
opuncja zawiera włókna pokarmowe, co może spowodwać lekkie dolegliwości żołądkow-jelitowe.


Interakcje z innymi roślinami i suplementami: działanie opuncji może dodać się do innych roślin i suplementów, które mają działanie hipoglikemizujące.


Interakcje z lekarstwami: działanie opuncji może dodać się do działanie leków przeznaczonych do obniżania poziomu glukozy we krwi.

Komentarze do: Opuncja figowa (Opuntia ficus indica)

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz