Szukaj

Jesion (Fraxinus L.)

Łacińskie słowo fraxinus oznacza lancę żołnierza. W wielu kulturach jesion był drzewem świętym. Jest on symbolem trwałości życia, którego nic nie może zniszczyć. Jesiony, a jest ich około pięćdziesięciu gatunków na świecie - geologicznie są bardzo stare.

Jesion (Fraxinus L.) źródło: wikipedia

Można wyróżnić na przykład: jesion pensylwański, j. omszony (Fraxinus pennsylvanica Marsh.), jesion aksamitny (Fraxinus velutina Torr.), jesion mannowy (Fraxinus ornus L.), jesion szerokolistny, j. oregoński (Fraxinus latifolia Benth.), jesion wąskolistny (Fraxinus angustifolia Vahl.

Czy to się je?

Jadano młode owoce (grona) różnych gatunków jesionów, marynowane w occie. Należy jednak wcześniej je ugotować kilkukrotnie, aby je uwolnić od ich gorzkiego smaku. Jeśli chodzi o korę jesionu, również była zjadana – gotowana - przez ludy żyjące w Krainie Wielkich Jezior.

Poza tym, soki z tego drzewa były dodawane do soków klonu albo brzozy. Potem robiono z nich syrop, albo pito w stanie czystym. Żywica niektórych gatunków jesionu służyła jako słodzik do pożywienia, a dla dzieci była rodzajem słodyczy.

Co się tym leczy?


W Europie, jesionowi przypisywano wielką siłę terapeutyczną, a w tym leczenie przepuklin u noworodków. Niektórzy uważają również, że liście jesionu były używane z sukcesem jako antidotum na ugryzienia węży. Zaplikowane na dotkniętą część ciała, liście te miały hamować działanie trucizny. Zażywano je również drogą wewnętrzną.

Dodatkowo, liściom jesionu przypisuje się właściwości antyreumatyczne oraz moczopędne. Zażywa się je drogą wewnętrzną, a także drogą zewnętrzną, robiąc napar z garści liści  ugotowanych w litrze wody. Taki specjał musi zaparzać się przez dziesięć minut. Można go pić do woli, można również dodać odrobinę soku z cytryny.  Można zastąpić również połowę liści jesionu taką samą proporcją liści czarnej porzeczki.

Można również przygotować leczenicze wino: do tego celu potrzebujemy dwudziestu liści, które przez kilka dni namaczamy w litrze białego wina.

Do użytku zewnętrznego, liście gotujemy przez 15 minut, a później aplikujemy kompres na wszystkie bolące miejsca.

Z kolei kora z jesionu była używana w leczeniu braku menstruacji. A jak uważają niektórzy specjaliści, była ona, tak samo jak liście, wspaniałym lekarstwem przeciwko reumatyzmowi.

Komentarze do: Jesion (Fraxinus L.)

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz