Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Hashimoto

Idź do strony 1, 2  Następny
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Endokrynologia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mina086



Dołączył: 01 Maj 2011
Posty: 9

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach


PostWysłany: Wto Maj 07, 2013 11:35 am    Temat postu: Hashimoto Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam, mam stwierdzona chorobę hashimoto ( obecność przeciwciał ). Ostatnio znacznie nasiliły mi się objawy wskazujące na niedoczynność tarczycy (ospałość, zmęczenie, apatia, marzniecie, wypadanie włosów, kołatania serca, spadek masy ciała- to chyba nie pasuje tylko ) natomiast na wynikach tego nie widaćSad Czy ktoś mógłby mi pomoc w interpretacji wyników?

TSH3 - 2,301 mlU/I (norma 0,550 - 4,780)

ft3 - 5,36 pmol/I (norma 3,50 - 6,50)

ft4 - 15,79 pmol/I (norma 11,50 - 22,70)

Prolaktyna 17,64 ng/ml (norma 1,3 - 25)

mój wiek - 27, wzrost 165cm, waga - 44kg tylko Sad




Lekarz endokrynolog zaleciła Eutyrox w dawce 25mg. Czy jest potrzeba brania hormonów jeśli tsh mieści się w normie? Co z objawami? Dlaczego one występują przy prawidłowych stężeniach hormonów? No chyba,ze ja coś zle interpretuje. Proszę o pomoc
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
Macalsca



Dołączył: 12 Mar 2013
Posty: 59

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 5 podziękowań w 5 postach

Skąd: Heaven
PostWysłany: Wto Maj 07, 2013 1:12 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dzień dobry,
wyniki ma Pan w normie. Radzę zgłosić się do lekarza, który z pewnością zacznie poszukiwać przyczyn tak znacznej utraty wagi, z pewnością zleci też wykonanie dodatkowych badań. Proszę również zrobić sobie podstawowe badania: mocz, morfologia, ob, crp i z wynikami udać się do specjalisty. Być może objawy nie są powiązane z Pana chorobą, są bowiem bardzo ogólne i mogą być zwiastunem innych schorzeń, dlatego tak istotna w Pana przypadku jest specjalistyczna diagnostyka.

Pozdrawiam!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
mina086



Dołączył: 01 Maj 2011
Posty: 9

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach


PostWysłany: Wto Maj 07, 2013 3:21 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

witam ponownie, podstawowe badania morfologia, mocz były w normie crp 3, ob 7 co lekarz twierdzi,ze rowniez jest w normie. Byly tez badania w kierunku watroby , trzustki itp jednak nie znaleziono przyczyny chudniecia Sad wszystko w normie. Bylam juz nawet na konsutacji psychiatrycznej ale rowniez nie ma wskazan do leczenia mnie od tej strony. Jedyne na co sie nie odwarzylam to gastroskopia i kolonoskopia choc gastroenterolog nie jest pewny czy jest sens robic te badania skoro nie widac nic powaznego w innych wynikach. Twierdzi,ze utrata wagi moze byc spowodowana jelitem wrazliwym. Ja juz jestem w kropce, gubie sie z tym wszystkim. I co z ta dawka ethyroxu????czy nie zaszkodzi mi jesli zastosuje sie do zalecenia??? nie wprowadze sie w nadczynnosc???dziekuje za powyzsza odpowiedz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
mina086



Dołączył: 01 Maj 2011
Posty: 9

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach


PostWysłany: Sob Maj 18, 2013 10:17 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam ,dzisiaj byłam na Usg tarczycy. Badająca nie chciała skomentować czy dobre czy złe wyniki wiec znowu proszę was o pomoc gdyż na endo muszę teraz trochę poczekać.


Wymiary prawego płata tarczycy - 20x15x50 mm, objętość - 7,9 ml
lewego płata tarczycy - 19x12x42 mm, objętość - 5,2 ml
grubość cieśni - 2 mm

Tarczyca o jednorodnej prawidłowej echogeniczności bez zmian ogniskowych.
Przepływ naczyniowy w miąższu tarczycy wzmożony.
Nie widać patologicznych węzłów chłonnych wzdłuż naczyń szyjnych.

Co może oznaczać ten wzmożony przeplyw? To chyba coś złego?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
jansobczyk
Zbanowany


Dołączył: 04 Lip 2013
Posty: 6

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach


PostWysłany: Pon Lip 08, 2013 1:53 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Choroba Hashimoto to jedno ze schorzeń prowadzących do niedoczynności tarczycy, lecz jej rozpoznanie jest wyjątkowo trudne.. Zdecydowanie częściej występuje ona u kobiet między 30 a 50 rokiem życia, które stanowią aż 95% chorujących. znalazłem pomoc dla mojej żony tu [zakaz umieszczania linków] dlatego polecam wszystkim Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
malixa



Dołączył: 11 Lut 2010
Posty: 125

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 7 podziękowań w 7 postach

Skąd: z nikad
Ostrzeżeń: 1
PostWysłany: Pią Paź 18, 2013 10:46 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Hej ... po trudach i mękach okazało się, że mam Hashi. Dowiedziałam się dzisiaj, przy wypisie ze szpitala, gdzie leżałam by zdiagnozowali mi niedokrwistość. Otórz... nie za bardzo mi sie to wszystko skleja w całość. Mam wieczną anemię - po suplementacji żelaza krótko sie ono utrzymuje. Fakt, gdy niore jest w normie ale wystarczy, ze nie wezme dwa tygodnie i juz spada poniżej normy. Jest to wkurzajace i nie bardzo wiem jak sobie z tym radzic. Okazalo się, że to wlasnie hashimoto wplywa na zelazo a raczej jego brak u mnie. TSH ft3 i ft4 byly w granicach normy a anty TPO = 680 !!! gdzie norma to 45 Smile
Mialam robione - usg, ekg, kal, mocz, morfologie, szukano wrzodow, wyslano do ginekologa i okazalo się, że krwi nigdzie nie trace. Ponadto sprawdzili tez krzywa zelazowa i okazalo sie ze wchlaniam ksiazkowo.
Stad moje pytanie - czy to cale hashimoto moze powodowac, ze zelazo mi sie nie utrzymuje czy spada? Czy bede musiala cale zycie wpieprzac tabletki z zelazem? Bo lekarz mi tego niestety nie wytlumaczyl a do endokrynologa umowilam sie dzis na wizyte - termin na grudzien :/
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
Agnieszka87



Dołączył: 09 Mar 2016
Posty: 8

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach


PostWysłany: Czw Mar 31, 2016 2:29 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Choroba Hashimoto powoduje, że żelazo u nie jest wchłaniane z pożywienia i konieczna jest suplementacja. Więc bez tabletek u Ciebie ani rusz...
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
januzs41



Dołączył: 06 Kwi 2016
Posty: 5

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

Skąd: Lublin
PostWysłany: Sro Kwi 06, 2016 6:19 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dokładnie, dlatego głowa do góry..
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
Kiwiurka



Dołączył: 21 Gru 2016
Posty: 2

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

Skąd: Łódź
PostWysłany: Sro Gru 21, 2016 12:11 pm    Temat postu: Hashimoto Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

A jak radzić sobie z wahaniami nastrojów? Mam stwierdzone hashimoto w bardzo lekkiej wersji, stosuje euthyrox 25 (czyli bardzo mała dawka), jednak te moje humory są nie do zniesienia. Co radzice?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
adelapp



Dołączył: 04 Gru 2017
Posty: 1

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach


PostWysłany: Pon Gru 04, 2017 2:01 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

hej
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Endokrynologia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group