Szukaj:
Forum biomedical.pl Strona Główna
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
Zakażenie żółtaczką

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum biomedical.pl Strona Główna -> Stomatologia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
BioŻka

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Pon Maj 17, 2010 7:44 pm    Temat postu: Zakażenie żółtaczką Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam!
Ostatnio dowiedziałam się na zajęciach, iż autoklawowanie nie daje 100% pewności, że zostaną zabite wszystkie wirusy żółtaczki. Na A i B z reguły jesteśmy szczepieni, ale z C to już inna historia...Martwi mnie to, gdyż uważam, że za mało się o tym mówi..Co prawda na gabinetach znajduję wywieszki "Informować o zakażeniu żółtaczką", ale czy to nie jest zbyt mało? Myślę, że ludzie którzy wiedzą o swojej chorobie(a bywają też ci co nie wiedzą...), czasem wstydzą się o tym powiedzieć. Czy może w gabinetach stomatologicznych stosuje się jeszcze jakieś superśrodki? Pozdrawiam!Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Gosia85
Moderator

Wysłał podziekowań: 2
Otrzymał 117 podziękowań w 117 postach

PostWysłany: Czw Maj 20, 2010 10:04 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

BioŻka
w gabinecie dentystycznym każde narzędzia są odpowiednio sterylizowane. powiedzenie o chorobie pozwoli dentyście o jeszcze lepsze zadbanie o pacjenta- tak chorego jak i zdrowego.
może wtedy stosowane są jeszcze dokładniejsze metody odkażania.
Powrót do góry
BioŻka

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Pią Gru 02, 2011 10:31 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Nie wiem, czy to prawda, ale dowiedziałam się, że ponoć po wizycie chorego na żółtaczkę narzędzia autoklawuje się dwukrotnie, czytałam też, że gdy lekarz wie o chorobie pacjenta stosuje narzędzia z "grupy ryzyka", czyli takie które były stosowane w leczeniu zębów ludzi również chorych. Problem w tym, że o swojej chorobie wie niewielu ludzi, a więc każdy pacjent jest potencjalnie chory i po każdej wizycie sprzęt powinien być odpowiednio odkażany! Tymczasem w Polsce (nie wiem, jak to wygląda na świecie) zdaje się, że jedynym środkiem zapobiegania zakażeniom jest PROŚBA o poinformowaniu lekarza choroby w gabinecie, jeśli o niej wiemy i dopiero następnie wprowadzenie odpowiednich procedur! Nie wiem..., czy jest tak, że tak naprawdę nie da się wykluczyć w 100 % możliwości zakażenia i uchronić przed nim części pacjentów (a pacjent o tym nie wie), czy Służba Zdrowia leci sobie w kulki i nie chroni w 100% pacjenta przed zakażeniem..., a może ja posiadam po prostu błędne informacje? Jak to jest? Proszę o odpowiedź. (również na temat ewentualnego zakażenia już chorego innym genotypem wzwC).
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum biomedical.pl Strona Główna -> Stomatologia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: