Szukaj:
Forum biomedical.pl Strona Główna
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
tarczyca
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum biomedical.pl Strona Główna -> Endokrynologia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
aja
Gość

PostWysłany: Pon Lis 28, 2005 7:56 pm    Temat postu: tarczyca Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

witam
bardzo prosze o pomoc w uzyskaniu informacji na temat czy terappia radiojodem powoduje raka po dluzszym okresie...(20 lat...)jestem na etapie podjecia decyzji co do leczenia nadczynnosci tarczycy.za granica lekarz przestrzegl mnie co do tej metody i polecil operacje...w polsce odwrotnie....bardzo prosze o pomoc....
pozdrawiam Rolling Eyes
Powrót do góry
aja
Gość

PostWysłany: Sro Lis 30, 2005 10:25 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Crying or Very sad
Powrót do góry
panicz
Site Admin

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Czw Gru 01, 2005 3:16 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Zadałaś bardzo trudne pytanie, dlatego tak mało odpowiedzi. Szukałem informacji na temat długotrwałych skutków leczenia radiojodem ale niestety bezskutecznie. Faktem jest, ze taka terapia jest w Polsce prowadzona ale przypuszczam, że w samym medycznym środowisku nie ma zgody co do leczenia tą metodą. Z resztą tak jest często z wieloma metodami. Decyzja nalez do lekarza, ktory po rozwazeniu wszystkich wskazan i przeciwskazan podejmie miejmy nadzieje sluszna decyzje. Pamietaj, ze masz prawo jako pacjent do pelnej informacji o swoim stanie zdrowia oraz wszystkich zagrozeniach zwiazanych z terapia radiojodem.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
aja
Gość

PostWysłany: Czw Gru 01, 2005 8:00 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

no tak....dzieki za odpowiedz...wsrod lekarzy sa zwolennicy tej terapii,w polsce przez duza ilosc zachorowan na ta chorobe jest spore doswiadczenie w dziedzinie leczenia...lekarz doradza mi naswietlanie a ja sama nie wiem boje sie jak diabli....... Sad w sobote ide na wizyte i zobaczymy najpierw biopsja ktora tez zadecyduje(jesli cos zlosliwego to tylko operacja)
pozdrawiam
dzieki....
Powrót do góry
Agata
Gość

PostWysłany: Pią Gru 09, 2005 11:34 am    Temat postu: Nadczynność Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witaj, zrobiłam badanie TSH ok dwoch miesięcy temu. Jego wynik to 0.010 czyli nadczynność jak byk. Okazało się, że jestem w ciąży, obecnie w czwartym miesiącu. Biorę METIZOL bo taki przepisał mi endokrynolog. Oczywiście na ulotce pisze, żeby w ciąży nie zażywać tego leku. ech... powiedział mi również o natychmiastowej operacji po porodzie co jakoś nie bardzo mi leży. Natomiast mało wspominał i jodzie radioaktywnym ku któremu bardziej bym sie skłaniała no bo bezinwazyjny. Napisz proszę co o tym sądzisz!
Powrót do góry
gość
Gość

PostWysłany: Czw Gru 15, 2005 5:38 pm    Temat postu: tarczca Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Padajac swój wynik TSH 0,01 to raczej masz niedoczynność a nie nadczynność. Ja mam nadczynnośc i w styczniu idę na jod jednak dla kobiet w ciąży jod jest zabroniony, zresztą rozchwianie czynność tarczycy jest bardzo nie wskazane dla ciąży czyli dla dziecka. Metizol jest nie wskazany dla kobiet w coiąży dla nich dobry jest thyrosan, ale od tego jest lekarz,z którym musisz się jak najszybciej skonsultować.Mój lekarz zabronił mi teraz absolutnie zachodzić w ciążę właśnie ze względu na chorą tarczycę.
Powrót do góry
aja

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Sro Gru 21, 2005 6:23 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

mi z nadczynnosci zrobila sie niedoczynnosc...czekam na unormowanie sie sytuacji i potem terapia.z tego co wiem to przy leczeniu metizolem nie wolno zachodzic w ciaze(dziecko bedzie nie rozwiniete ;male chore)jesli chodzi o radiojod to jest metoda nie inwazyjna,stosowana nawet u dzieci,o niewielkich skutkach ubocznych.slyszalam tez ze sa ludzie uczuleni na jod wiec moze warto byloby sprawdzic czy sie nie jest uczulonym....nie rozmawialam jeszcze z lekarzem o tym , wiec nie wiem w jaki sposob sie to sprawdza....
pozdrawiam
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Agata
Gość

PostWysłany: Sob Sty 21, 2006 8:12 pm    Temat postu: Nadczynność Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Powyżej przedstawiłam swoją sytuację, obecnie jestem już w 18 tygodniu. Własnie miałam robione USG oraz wszystkie badania, niestety Hormony nadal szaleją po odstawiniu Metizolu wynik TSH był równy 0,0007 ( wczesniej miałam 0,010 ) i lekarze twierdzą że jest to nadczynność ! Badanie USG wykazało że dziecko jest zdrowe, silne i strasznie ruchliwe ( czuję już wyraźne ruchy ) no i będzie to córeczka. Wizyty u endokrynologów okazały się koszmarem dla mnie ponieważ każdy mówi co innego. W przyszłym tygodniu idę do ostatniego i jeśli on również okaże się szarlatanem to chyba zaczekam z leczeniem tej tarczycy do czasu gdy urodzę. Badanie ft4 oraz ft3 wyszły mi poniżej normy ale podobno nie są tragiczne. Ja w sumie nie mam żadnych objawów nadczynności oprócz małego przyrostu wagi i lekkiej stanu podenerwowania. Ale boje się ecześniejszego porodu i ciężko podjąć w tej sytuacji jakąkolwiek decyzję ... Co wy na to?
Powrót do góry
bafomet
Gość

PostWysłany: Czw Lut 02, 2006 7:36 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

w czasei ciąży nadczynność leczy się Metizolem, ew Favistan (ta sama substancja czynna) lub Propycilem, zasadą jest żeby dobrać jak najmniejsze możliwe dawki dla uzyskania prawidłowego poziomu hormonów, zabiegi chirurgiczne tylko w ostateczności, jod radioaktywny jest przeciwskazany.
Powrót do góry
Agata
Gość

PostWysłany: Wto Lut 07, 2006 1:28 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Na całe szczęście ostatnia pani doktor okazała się mądrą kobietą Smile
Powiedziała że mam subkliniczną nadczynność tarczycy (podwyzszone hormony ale nie ma objawów) kazała powtórzyć wszystkia badania i dopiero zdecyduje czy podawac mi metizol czy jednak obejdzie sie bez niego. Matizol przenika przez łożysko i jesli to nie jest konieczne nie chce go brać z wiadomych względów. Poza tym czuję się świetnie Smile i to juz 21 tydzień Smile Pozdrawiam
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum biomedical.pl Strona Główna -> Endokrynologia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następny
Strona 1 z 9

Skocz do: