FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ladyF
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Nie Cze 12, 2016 2:00 pm Temat postu: Sauna po treningu |
|
|
Czy sauna po treningu jako forma regeneracji mięśni to dobry pomysł? Ostatnio wzięłam się trochę za siebie i zaczęłam chodzi na siłownię, czasami fitness 2-3 razy w tygodniu. Efekty są już widoczne, ale czasami mam straszne zakwasy po treningu i chciałabym coś z tym zrobić. Słyszałam, że sauna zalecana jest po treningu, ale czy są jakieś przeciwwskazania do chodzenia na saunę? Czy po każdym treningu trzeba chodzić czy wystarczy czasem? No i ile trzeba siedzieć w tej saunie, żeby był efekt? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
metisa
|
Wysłany: Wto Cze 14, 2016 9:33 pm Temat postu: |
|
|
Szczerze mówiąc, ja bym ci radziła postawić na inną formę regeneracji po treningu niż sauna. Czytałam gdzieś, że sauna zarówno przed, jak i po treningu jest złym rozwiązaniem. Trzeba uważać zwłaszcza po większym wysiłku, bo sauna podobno obciąża serce, powoduje odwodnienie i nie pozwala organizmowi ochłonąć (wychłodzić się) po treningu. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
wew1
|
Wysłany: Pon Wrz 19, 2016 10:00 am Temat postu: |
|
|
Ja bardzo lubię pójść do sauny po treningu, mi pozwala się zrelaksować i zmniejszyć odczuwanie bólu po wysiłku. Do sauny po treningu chodzę na 3 serie po 10 minut, po 10 minutach wychodzę, chłodzę się i znowu za chwilę na 10 minut do sauny. Nie robię tego po każdym treningu ale dość często. Nie wiem czy wszystkim to sprzyja, ja się czuję świetnie po takiej sesji. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|