Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
anita89
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Nie Paź 13, 2013 1:42 pm Temat postu: Jaskra u młodej osoby |
|
|
Witam mam 24 lata wykryto u mnie jaskrę cisnienie w oku 24. Badanie hrt na prawe oko 5, lewe 7, prócz tego łzawienie napadowe. Czy do końca zycia muszę brac krople ? czy są potrzebne jakies inne badania stwierdzające rodzaj jaskry? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Pasta
Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 31 podziękowań w 31 postach
|
Wysłany: Pon Paź 14, 2013 10:34 am Temat postu: |
|
|
Cześć, decyzję o tym jak masz brać krople i przez jaki czas, podejmuje specjalista u którego podjąłeś leczenie. Nie uzyskałeś tam odpowiedzi na twoje pytania? Z tego co wiem, to do możliwych badań diagnostycznych jaskry, zaliczamy:
- tonometria,
- tonografia,
- gonioskopia,
- perymetria,
- badanie tarczy nerwu wzrokowego,
- pachymetria,
- oftalomaskopia,
To są wszystkie prawdopodobnie możliwe badania do wykonania, dzięki nim uzyskasz 100% informacje na temat rodzaju jaskry i sposobu leczenia. Jednak, porozmawiaj o tym jeszcze raz ze swoim specjalistą, powinieneś dostać odpowiedzi na pytania, które Cię dręczą.
Pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
jamaica
|
Wysłany: Pon Gru 07, 2015 7:06 pm Temat postu: |
|
|
a na dobrym sprzęcie Ci robili to ciśnienie oka? bo mi wyszło za wysokie ciśnienie w oku, a później na innym aparacie wyszło w normie, bo ten drugi był dokładniejszy, a różnica wynikała z grubości rogówki, bo podobno mam gruszą niż jest norma, ale przynajmniej jaskrę mi wykluczyli |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Agatka13
|
Wysłany: Sro Gru 09, 2015 11:14 am Temat postu: |
|
|
Jeżeli masz wątpliwości dotyczące swojego leczenie, spróbuj skonsultować sie u innego lekarza, przecież to twoje zdrowie i to ty decydujesz. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Kora11
|
Wysłany: Czw Sty 28, 2016 11:17 am Temat postu: |
|
|
Według mnie jaskra to choroba, z która da się żyć. Generalnie najlepiej trafić na dobrego specjalistę , który określi podłoże choroby i wybierze odpowiednie leczenie ja polecam [zakaz reklamy na forum]. Polecam moja znajoma jest bardzo zadowolona i leczy się właśnie na jaskrę. Powodzenia. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
nastka2 Spamer
|
Wysłany: Czw Lut 18, 2016 11:04 pm Temat postu: |
|
|
Moja ciocia przechodziła zabieg na jaskrę w [zakaz umieszczania reklamy i linków na forum] zajrzyj i poczytaj o szczegółach, w każdym razie ciocia wszędzie poleca to miejsce i jest bardzo zadowolona z efektów |
|
Powrót do góry |
|
|
|
zacma11
|
Wysłany: Sro Cze 08, 2016 12:41 pm Temat postu: |
|
|
Spoko, od wieku 18 lat mieżę się z jaskrą. CIężko stwierdzć na jakim jest to stadium, ponieważ w klinice nie są w stanei stwierdzić jednoznacznie, czy jest to jaskra, czy taka uroda oka. Nam moje to jaskra. Zauważyłem to przez objawy, ale mogę się mylić |
|
Powrót do góry |
|
|
|
optoagnieszka
|
Wysłany: Pon Wrz 12, 2016 3:27 pm Temat postu: |
|
|
Konieczne w określeniu, czy mamy do czynienia z jaskrą jest przeprowadzenie dodatkowych badań np. oceny dna oka, pachymetrii i tych podanych wcześniej przez Pastę. Początkowo objawy mogą przypominać związane z jaskrą, a wysokie ciśnienie mogą być np. powstać w wyniku urazu - ciśnienie oczne może wzrosnąć nawet kilka miesięcy po urazu - choroby czy niektórych leków.
W tak młodym wieku radzę zwrócić się po diagnozę do dobrego okulisty, który zleci dodatkowe badania i metodę leczenia. Wysokie ciśnienie wewnątrzgałkowe jest symptomem jaskry, ale nie musi jej oznaczać. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|