Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Szymek456
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Czw Mar 31, 2016 9:27 am Temat postu: Ból gardła po jednej stronie promieniujący od ucha i żuchwy |
|
|
Cześć, ostatnio chorowałem na anginę. Po odstawieniu antybiotyku pojawił się u mnie ból gardła promieniujący od ucha i żuchwy. Nigdy wcześniej mnie tak nie bolało. Czego to może być objaw? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Papasmerf
|
Wysłany: Pon Kwi 04, 2016 9:58 am Temat postu: |
|
|
Ból gardła promieniujący od ucha i żuchwy, z tego co piszesz, może być związany z powikłaniami po niedoleczonej anginie czy zbyt wczesnym odstawieniu antybiotyku. Oprócz tego warto byłoby skonsultować się z laryngologiem - taki ból gardła, promieniujący od ucha i żuchwy, może sugerować zapalenie ślinianek albo ropień. Czy powiększyły Ci się węzły chłonne? Jeśli tak, w grę wchodzi jeszcze mononukleoza. Z tego rodzaju bólem gardła, zwłaszcza promieniującym, warto zgłosić się do lekarza - przyczyna bólu nie musi leżeć w miejscu jego występowania. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Uważny
|
Wysłany: Wto Kwi 26, 2016 10:15 am Temat postu: |
|
|
Faktycznie, jeśli przeszedłeś anginę, ból gardła promieniujący od ucha i żuchwy może być objawem powikłań. Jednym z nich może być zapalenie ucha. Promieniujący ból ma to do siebie, że trudno ustalić, gdzie tak właściwie znajduje się jego źródło - w gardle, uchu, w okolicach żuchwy. Podczas zapalenia ucha pojawia się ropa, bez leczenia antybiotykowego może dojśc nawet do pęknięcia błony bębenkowej. Brak leczenia może prowadzić do niedosłuchu. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Agnieszka87
|
Wysłany: Sro Kwi 27, 2016 3:24 pm Temat postu: |
|
|
Mój lekarz powiedział mi ostatnio o takiej zasadzie: jeżeli jeden z objawów utrzymuje się dłużej niż trzy tygodnie, należy zgłosić się do lekarza, bo jest to niepokojący sygnał. Jeśli u Ciebie jest tak z promieniującym bólem gardła, ucha i żuchwy to zgłoś się najpierw do internisty - jeśli on nic nie wymyśli, prawdopodobnie skieruje Cię do laryngologa. Swoją drogą może to co nazwałeś bardzo skomplikowanie 'ból gardła po jednej stronie promieniujący od ucha i żuchwy' to może zwykłe zapalenie migdałków. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
MisioPysio
|
Wysłany: Sro Kwi 27, 2016 3:43 pm Temat postu: |
|
|
Na ból gardła pomogą różnego rodzaju środki do ssania i płukanki - ważne jednak, żeby miały one działanie bakteriobójcze. Moga to być ziola, jakieś szałwia albo rumianek. Jeśli jednak, tak jak piszesz, ból jest promieniujący od ucha i żuchwy, chyba lepiej kupić coś w aptece, na przykład tantumverde w aerozolu - u mnie pokonuje każdy ból gardła. Tabletki też powinny nieco pomóc. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|