Szukaj:
Aktualności
Artykuły
Choroby i dolegliwości

Właściwości szpinaku

20-01-2014 17:30

Szpinak niestety nie ma zbyt ciekawej opinii. Czy jednak słusznie? Może warto przeczytać i zapoznać się z jego zaletami, by odczarować jego zły urok i jednak zacząć wprowadzać go do naszego codziennego menu.

Właściwości szpinaku
Zobacz również:

Czym jest szpinak?

Szpinak to warzywo z rodziny kosmowatych. Do Europy dotarł z Persji. Znany był już za czasów średniowiecza, jednak dopiero w XIX wieku zyskał znaczną popularność. Stało się to dzięki pielęgniarkom ze szpitala św. Wincentego a Paulo, które sokiem z tego warzywa leczyły chorych, którymi się opiekowały. Szpinak jest niskokalorycznym warzywem. Sto gram tych zielonych liści to zaledwie około 20 kcal. Jest to roślina bogata w żelazo, wolny kwas foliowy i roślinną sekretynę. Czym jest to ostatnie? Roślinna sekretyna to hormon tkankowy, który jest wydzielany w organizmie przez błonę śluzową jelit oraz kieruje całym procesem trawienia.

Jakie są zalety szpinaku?

Niedoceniany w dzisiejszym świecie szpinak dostarczyć nam może wielu bardzo ważnych witamin. Warzywo to jest źródłem witaminy A oraz PP, dzięki którym ukrwienie naszej skóry się poprawi, kondycja naszych włosów się polepszy, a cholesterol zostanie wyregulowany. To jednak dopiero początek! Zielone liście szpinaku zawierają witaminę C, dzięki której zwiększy się odporność naszego organizmu. Ma też właściwości, które pomagają obniżyć ciśnienie krwi. Szpinak powinien być także na stałe wpisany w menu osób, które mają problemy z sercem, ponieważ lekarze zgodnie twierdzą, że bardzo dobrze pomaga zwalczyć miażdżycę schorzenia serca. Pomaga także zapobiegać zawałowi i udarowi. To jednak nie wszystkie cudowne działania tej rośliny.

Posiada on właściwości, dzięki którym obniża on poziom cukru we krwi. Jest on zatem bardzo wskazany dla osób mających problemy z cukrzycą. Nie trzeba być jednak przewlekle chorym, by móc cieszyć się dobroczynnymi działaniami szpinaku. Dzięki dużej zawartości luteiny, spożywanie tego warzywa pomaga utrzymać nasz wzrok w dobrej kondycji. Ze względu na to, że zawiera on w sobie antyoksydanty, osoby, które na stałe włączą go do swojej diety z pewnością poprawią kondycję swojego mózgu i zmniejszą ryzyko zachorowania na Alzheimera. Również dzięki tym związkom działa on przeciwstarzeniowo i pomaga nam dłużej zachować młodość.

Przeciwwskazania do spożywania szpinaku

Ze względu na fakt, że szpinak zawiera w sobie dość dużą ilość kwasu szczawiowego, nie powinniśmy przesadzić z jego spożywaniem. Zbyt dużej ilości szpinaku w swoim menu nie zaleca się szczególnie osobom starszym. Duża dawka żelaza, która znajduje się w tym warzywie może być dla nich szkodliwa. Jego nadużywania w diecie powinny tez unikać osoby chorujące na artretyzm, reumatyzm oraz ci, którzy mają problemy z nerkami, wątrobą lub cierpią na choroby układu pokarmowego. Pozostali powinni na nowo zaprzyjaźnić się z bogatymi w witaminy zielonymi liśćmi szpinaku, które mają dla naszego organizmu wiele zbawiennych właściwości.

Autor: Paulina Lęcznar

Oceń tekst:
Ocena: brak     Głosów: 0
copyright biomedical.pl
Zobacz artykuły:
Zobacz również tagi: zielone warzywa szpinak szpinak a zdrowie jak przyrządzić szpinak jedzenie szpinaku szpinak witaminy witaminy w szpinaku szpinak właściwości warzywo
Brak komentarzy