Szukaj

Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides)

Zwany również rokitnikiem pospolitym. Jest to krzew kolczasty, pochodzący z Europy i z Azji. Bardzo dobrze czuje się i rośnie w krajach północnych, takich jak Kanada, gdzie uprawia się go już od dawna. Rokitnik zwyczajny daje maleńkie owoce, o bardzo kwaśnym smaku, których wartość odżywcza jest bardzo wysoka i które zawierają 30 razy więcej witaminy C niż pomarańcze.

Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides) źródło: Wikipedia


Używa się jagód rokitnika, z których wyciska się sok oraz oleiste wyciągi; a także nasion (tłoczone na zimno w celu uzyskania oleju) oraz kory, z której wyciąga się ekstrakty. W czasie Igrzysk Olimpijskich w Seulu, 2 napoje na bazie rokitnika zwyczajnego (Shawikang i Jianibao) zostały zatwierdzone jako napoje oficjalne dla sportowców chińskich.

Zastosowanie medyczne jagód rokitnika zwyczajnego wywodzi się już ze starożytności. Roślina ta była również częścią tradycyjnej medycyny chińskiej, japońskiej, tybetańskiej oraz ajurwedyjskiej (Indie). Ekstrakty z rokitnika zwyczajnego są używane wewnętrznie. Leczy się nimi każdego rodzaju dolegliwości skóry oraz błon śluzowych, tak samo jak generalnie jako środek tonizujący organizm.

Olej z nasion rokitnika wchodzi także w skład kremów służących do leczenia odleżyn i oparzeń, także tych spowodowanych promieniowaniem. Olej ten jest również stosowany do produkcji kosmetyków, ponieważ uważa się, iż regeneruje on skórę oraz może opóźniać pojawianie się zmarszczek.
 
W połączeniu z innymi roślinami, jest on także używany do leczenia niektórych chorób sercowo-naczyniowych (przede wszystkim, zaburzenia związane z gromadzeniem się płytek), problemów trawiennych, zaparć, zapaleń płuc oraz nieregularnych albo bolesnych menstruacji.
 
Owoce rokitnika zawierają także ponad 18 aminokwasów, kwasów tłuszczowych, fitosteroli, minerałów oraz oligoelementów (azot, fosfor, wapń, bor, mangan). Wyciska się z nich sok, ale używa się ich również do kompotów, konfitur oraz różnych galaretek.

W państwach byłego Związku Sowieckiego rokitnik jest przede wszystkim pożywieniem. Nosi nazwę „ananasa syberyjskiego”, z powodu smaku soczystych jagód. Zawierają one od 100mg do 300mg witaminy C na 100g jagód (niektóre gatunki nawet do 600mg witaminy C na 100g jagód), a także witaminę E, karetonoidy (beta-karoten oraz likopen, przede wszystkim).
 
Służy do...

  • leczenia ran, oparzeń oraz problemów skórnych (użycie zewnętrzne);
  • w tradycyjnej medycynie azjatyckiej: do leczenia różnych dolegliwości skórnych oraz śluzówki (użycie wewnętrzne).

Dostępność: rokitnik zwyczajny jest dostępny pod wieloma postaciami: sok, kapsułki, wyciągi, miód, itp. Dodaje się również oleju z rokitnika do różnego rodzaj maści przeznaczonych do użytku zewnętrznego. Jednakże, aktualne dane naukowe i kliniczne nie wystarczają, aby zasugerować dawkowanie.
 

Przeciwwskazania: nieznane.
 

Interakcje z innymi roślinami i suplementami:
nieznane.
 

Interakcje z lekarstwami: nieznane

Komentarze do: Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides)

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz