Szukaj

Czarna porzeczka (Ribes nigrum)

Czarna porzeczka to krzew pochodzący z Europy, ale uprawia się go teraz wszędzie, w innych regionach świata o umiarkowanym klimacie. Jego małe okrągłe owoce, lekko gorzkie, o bardzo ciemnym niebieskim kolorze, zawierają dużo antyoksydantów - tak jak ich kuzyni, jagody i borówki. Są one, oczywiście, doskonałe dla zdrowia.

Czarna porzeczka (Ribes nigrum) źródło: wikipedia


Tradycyjnie, w celach leczniczych używa się korzeni czarnej porzeczki, jej liści, tak samo jak jej owoców i soku, albo syropu zrobionego z soku. Tradycyjnie, zielarze francuscy używali zarówno korzeni, jak i liści czarnej porzeczki, aby uśmierzyć zapalenia związane z dolegliwościami reumatycznymi oraz z dną kulszową.

Kilka wieków temu odkryto również, że owoce czarnej porzeczki były skuteczne przeciwko biegunce, bólom gardła oraz infekcjom oddechowym. Stosowano również tę roślinę, aby wzmocnoć naczynia krwionośne oraz obniżyć ciśnienie tętnicze. Ostatnio, zaczęto wytwarzać olej z nasion czarnej porzeczki, który jest źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.

Służy do...


Liście:
  • napar z liści do picia oraz ekstrakt pomagają w leczeniu dolegliwości reumatycznych.

Jagody i sok:


  • leczenie bólów gardła;
  •  leczenie kaszlu;
  •  leczenie biegunek;
  •  ochrona naczyń krwionośnych;
  •  leczenie nadciśnienia tętniczego.

Przeciwwskazania: bezpieczne użycie liści czarnej porzeczki przez kobiety w ciąży i karmiące piersią nie zostało ustalone poza wszelką wątpliwość.


Interakcje z innymi roślinami albo suplementami: właściwości moczopędne liści z czarnej porzeczki mogą dodać się do działania innych roślin albo suplementów diuretycznych.

Interakcje z lekarstwami:
właściwości moczopędne liści z czarnej porzeczki mogą dodać się do działania leków diuretycznych.

Olej z nasion czarnej porzeczki:
użycie do celów medycznych oleju z nasion czarnej porzeczki pojawiło się później, kiedy okryto zalety kwasu gamma-linolenowego (GLA).

Chodzi tutaj o jeden z kwasów omega-6, którego nasiona jagód czarnej porzeczki są dobrym źródłem - olej zawiera średnio od 11% do 24% kwasu GLA. Jednakże, producenci i handlowcy chcą, żeby to olej z wiesiołka był dziś podstawowym suplementem zawierającym kwas gamma-linolenowy, a w efekcie w handlu znajduje się coraz mniej oleju z nasion czarnej porzeczki.

Ponieważ olej z czarnej porzeczki zawiera także kwasy tłuszczowe omega-3, które są prekursorami kwasu eikozapentaenowego (EPA) oraz kwasu dokozahaksaenowego (DHA), to jest on dodatkowo źródłem równowagi między podstawowymi kwasami tłuszczowymi.

Olej z nasion porzeczki jest również jednym z rzadkich źródeł kwasu stearydynowego z rodziny omega-3. Jest on oferowany w postaci suplementów w niektórych krajach, takich jak Francja, na przykład. Zresztą, olej z nasion czarnej porzeczki nie był przedmiotem zbyt wielu badań klinicznych. Rezultaty jednego z nich wskazują jednakże, że może mieć on wpływ na lekką poprawę odporności.

Komentarze do: Czarna porzeczka (Ribes nigrum)

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz