Szukaj:
Forum biomedical.pl Strona Główna
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
Zmiana pasty w czasie ciąży?
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum biomedical.pl Strona Główna -> Stomatologia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dyryga

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Pon Lip 26, 2010 9:35 am    Temat postu: Zmiana pasty w czasie ciąży? Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

O takich właśnie rewelacjach, które czytacie w tytule doczytałam się w internecie. Czy zatem prawdą jest, że w czasie ciąży należy zmienić pastę do zębów? Ponoć ta nowa pasta ma być bez fluoru (nie wiedziałam o istotniu takich). Czekam na wasze wypowiedzi.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Gosia85
Moderator

Wysłał podziekowań: 2
Otrzymał 117 podziękowań w 117 postach

PostWysłany: Pon Lip 26, 2010 6:07 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

dyryga
jeszcze się nie spotkałam żeby lekarze zalecali w czasie ciąży zmianę pasty. przecież dawki fluoru w dostępnych pastach są niskie a więc nie zagrażają życiu i zdrowiu dziecka.
poza tym- zęby potrzebują fluoru, także (a może zwłaszcza ) w ciąży.
Powrót do góry
agne8190

Otrzymał 5 podziękowań w 5 postach

PostWysłany: Pon Lip 26, 2010 7:40 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dokładnie zwłaszcza w ciązy, jest to okres kiedy dziąsła są bardziej drażliwe i stosunkowo łatwiej sobię psuć ząbki.
dyryga

PostWysłany: Wto Lip 27, 2010 10:55 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Informacja, którą znalazłam mówi, że w pierwszym trymestrze ciąży należy ograniczać fluor, bo negatywnie wpływa to na kościec płodu.
Powrót do góry
agne8190

Otrzymał 5 podziękowań w 5 postach

PostWysłany: Wto Lip 27, 2010 7:48 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

W 1 trymestrze rozwija się układ nerwowy.
Gosia85
Moderator

PostWysłany: Wto Lip 27, 2010 8:37 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

dyryga
poza tym jak można przesadzić z fluorem w paście?
przecież nią myjesz zęby a nie jesz.
może to i ma udowodnienie naukowe ale ja pierwszy raz o tym słyszę.
nie słyszała o tym też żadna kobieta z mojej rodziny czy znajomych.
Powrót do góry
carboczar

Wysłał podziekowań: 3
Otrzymał 192 podziękowań w 188 postach

PostWysłany: Wto Lip 27, 2010 9:15 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

dyryga
Z punktu widzenia medycznego kobieta w ciąży może stosować pastę z fluorem do mycia zębów oraz dodatkowo płukać usta po umyciu płynami z zawartością fluoru.(nie tylko zapobiega próchnicy ale również wzmacnia kościec.)Więc nie ma przeciwwskazań.
dyryga

PostWysłany: Czw Lip 29, 2010 11:10 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ok dziękuję wam za rozwianie wątpliwości. Oj... wiem, że wszystko trzeba patrzeć rozsądnie, ale mimo wszystko chcę każdą treść zweryfikować.
Powrót do góry
Kwiatuszek89

PostWysłany: Sro Sie 04, 2010 10:42 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam. Czy na pewno zmiana pasty nie jest konieczna? Ja również znalazłam taką informację. Ponoć zdarzały się przypadki dziewczyn, które miały poważne problemy z ciążą przez właśnie fluor. Tylko, że... to wszystko nie potwierdzone...
Powrót do góry
Gosia85
Moderator

PostWysłany: Sro Sie 04, 2010 2:52 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Kwiatuszek89
nie wiem czy nie jest konieczna czy jest.
dlatego wszystko należy konsultować z lekarzem ginekologiem i dentystą- co jak co ale on będzie wiedział co robić w przypadku ciąży, czy zmieniać pastę czy nie Smile
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum biomedical.pl Strona Główna -> Stomatologia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: