FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
magdas26
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Czw Wrz 17, 2009 2:02 pm Temat postu: ziarnica ? NHL ? sakroidoza ? czy co ? :( |
|
|
Witam. Piszę ponieważ od miesiąca zupełnie brak mi pomysłu co może mi dolegać.
Ponad miesiąc temu zaobserwowałam, że mam spuchnięta twarz. Wyraźna asymetria wskazywała na świnkę na którą nie chorowałam w dzieciństwie.Obecnie mam 26 lat.
Z taką diagnozą i antybiotykami udałam się do domu niestety dolegliwości nie ustąpiły.
Kolejnym etapem badań rzekomej świnki było usg ślinianek. Wykazało ono, iż ślinianka przyuszna i podżuchwowa po stronie prawej jest powiększona, obrzęknięta a w jej sąsiedztwie znajdują się powiększone węzły chłonne z których największy o średnicy 28x10 mm, a w sąsiedztwie mniejsze o średnicy do 12 mm. Złogów nie uwidoczniono.
Kolejnym etapem badan były badania laryngologiczne. Wykluczające problemy tego typu.
Na skutek pogarszającego się samopoczucia i nieustępującej opuchlizny trafiłam do szpitala zakaźnego na domniemaną świnkę, gdzie zostałam ponownie skierowana na konsultacje laryngologiczną a następnie do poradni chorób zakaźnych.
W czasie badań po miesiącu od pierwszych objawów " świnki" okazało się iż powiększeniu uległy praktycznie WSZYSTKIE WĘZŁY CHŁONNE :/
obecnie najbardziej odczuwam węzły w pachwinach i pod pachami, powiększeniu uległy także węzły szyjne i wcześniej wspomniane po spuchniętej stronie twarzy.
Co do morfologii poza nieznacznie podwyższonym Ob, zaniepokoiła mnie również;
NEUTROFILIE 1,65 ( 36,10 % ( norma 2-7,5) czyli neutropenia (?)
PLT 351 ( norma 128- 340 ) nadpłytkowość (?)
RDW 19 % ( 11,5-14,5% ) anizocytoza (?)
hemoglobina ok- zatem to jest niedokrwistość z niedoborem żelaza i sugerowało by raczej choroby ukł. krwiotwórczego.
Obecnie odczuwam ból w pachwinach, wyczuwam węzły pod pachami i borykam sie z asymetryczną twarzą Sad
Czekam także na wyniki mononukleozy i toksoplazmozy których obecność lekarz wstępnie wykluczył bo jak stwierdził "po tygodniu objawy by ustąpiły" a ja czuje się coraz gorzej Sad
Testy na obecność wirusa HIV ( mimo braku ryzykownych zachowań seksualnych ) wykonałam, wynik negatywny.
Proszę mi powiedzieć co powinnam teraz zrobić ? boję się iż wyraźnie wyczuwalne węzły chłonne mogą być przyczyną czegoś poważnego oraz ta szpecąca opuchlizna Sad
Prosz mi powiedzieć jakie badania powinnam mieć wykonane aby udać sie do onkologa- jesli to Ziarnica, NHL, choroba rozrostowa albo sakroidoza chciałabym móc szybko to zdiagnozować i zacząć leczyć ! Sad
Pojawiła się jeszcze jedna hipoteza ZASPÓŁ SJOGRENA aczkolwiek nie sądzę, żeby stan slinianki miał na to duży wpływ Sad
Bardzo Proszę o odpowiedz i jakiekolwiek sugestie, bo wiem że stan moich węzłów chłonnych nie jest stanem "normalnym" ;(
Pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
carboczar
Wysłał podziekowań: 3 Otrzymał 193 podziękowań w 189 postach
|
Wysłany: Czw Wrz 17, 2009 6:29 pm Temat postu: |
|
|
magdas26
Pewno jest jedne wyniki wskazują nma przewlekły stan zapalny(nie tylko OB.) oraz niedobór żelaza,toksoplazme też wykluczam.W badaniu różnicowym należy rozważyć:mononukleozę zakaźną ,choroba Besniera-Boecka-Schaumanna(nazywaną też Sarkoidoza) wskazane wykonać RTG płuc.Również gruźlicę,niestety też chorobę Hodgkina.zastanawiam się nad wykonaniem biopsji cienkoigłowej tyle że jest zazwyczaj mało istotna diagnostycznie.Rozwiązaniem było by usunąć w całości węzeł chłonny i poddać go badaniu histopatologicznemu.Czy była przeprowadzone badania w kierunku tarczycy,test IgG i IgM na cytomegalię i choroby reumatyczne jak RZS czy SLE. _________________ Nie udzielam już porad na tym forum. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|