Szukaj:
Forum biomedical.pl Strona Główna
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
Uczucie duszenia

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum biomedical.pl Strona Główna -> Endokrynologia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
maciek1995

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Pią Lis 19, 2010 10:32 am    Temat postu: Uczucie duszenia Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Mam 16 lat, półtora roku temu poczułem wstając rano z łóżka, dziwny dyskomfort w szyi tzn tuz pod wyniosłością krtani( jabłko adama). Ponieważ nei przeszkadzało mi to w oddychaniu nie martwilem się tym, jedynie czasami, podczas pozycji leżącej i przy przechyleniu głowy nietypowo mi się mówiło( tak jakby się troche dławiłem się? nie potrafie tego fachowo opisac bardzo dziwne i nei przyjemne uczucie Sad). Z powodu iż zdarzało się to rzadko od czasu do czasu nie przeszkadzalo w polykaniu ani w oddychaniu nic z tym nei robiłem. Dzisiaj mamy 19 listopda i jest strasznie ;(. W ostatnich dniach czuje jakby coraz większy ucisk tuz ponizej jablka adama, trudno mi oddychac( dusze sie jezeli co jakies 2-3 min nei wezme glebokiego porzadnego wdechu, nie zmruzylem oka prtzez ostatnei dwie noce jestem wykonczony. Z kazda godzina cisnie mnei w szyi cora zbardizej byłem wczoraj u laryngologa zbadal mnei tym lusterkiem kratn czy cos i powiedzial ze on tu nic nei widzi i mowi ze to na tle emocjonalnym moze byc. Ale jak na tle emocjonalnym przez prawie dwa lata sie nasila szczegolnei w ostatnich dniach??? Czytalem duzo w internecie przyczyny dusznosci uciski dyskomfort itp itd jest po prstu masa chorb ktora moze na to wskazywac. W koncu nasunelo mi sie ze moge meic cos z tarczyca. Czytalem ze jak jest pwoiekszona( wole) to moze byc dusznosc trdunosc w polykaniu co u mnei wystepuje trudnosc w polykaniu mniej lecz duszonosci owszem a spac nei moge bo musze kontrolowac oddech inaczej si eudusze ;((( prosze pomozcie mi czy to moze byc cos z tarczyca??? Dzisiaj ide na usg tarczycy zobaczymy cz cos wyjdzie

temat zmieniłam .
zdublowany temat usunęłam.
Gosia85
[/color]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Gosia85
Moderator

Wysłał podziekowań: 2
Otrzymał 117 podziękowań w 117 postach

PostWysłany: Pią Lis 19, 2010 12:15 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ucisk rzeczywiście może być na tle nerwowym. po fachowemu nazywa się to globus histerikcus. (czy jakoś tak) .
warto jednak przebadać się po kątem: tarczycy, serca. zrób pełną morfologię. i daj znać co wyszło na usg .
Powrót do góry
maciek1995

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Pią Lis 19, 2010 1:20 pm    Temat postu: Jeszcze jedno Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Czy wie/sz ktos czy są jakieś badania które mogą autentycznei potwierdzic wydolnosc oddechowa tzn czy oddycham prawidłowo itp ??

Dodano po 52 minutach:

Czy są jakieś środki żeby zmniejszyć tarczycę by nei uciskala na tchawice( zebym mógł swobodnei oddychac) bo operacji wszelkich panicznei sie boje i na sama mysl o usypianiu ciarki mnei biorą ;(.
Powrót do góry
Gosia85
Moderator

Wysłał podziekowań: 2
Otrzymał 117 podziękowań w 117 postach

PostWysłany: Pią Lis 19, 2010 10:29 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

a czemu zmniejszyć?
co wyszło Ci na usg?
Powrót do góry
');
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum biomedical.pl Strona Główna -> Endokrynologia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: