Szukaj:
Forum biomedical.pl Strona Główna
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
pobranie szpiku kostnego

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum biomedical.pl Strona Główna -> Hematologia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
asas

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Pią Lis 28, 2008 2:42 pm    Temat postu: pobranie szpiku kostnego Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

jak wygląda pobieranie szpiku kostnego? czy to boli? czy są po tym jakieś powikłania? z jakiej części ciała się go pobiera?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
emilka
Moderator

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 134 podziękowań w 133 postach

PostWysłany: Pią Lis 28, 2008 5:04 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

BIOPSJA SZPIKU
asas

PostWysłany: Pią Lis 28, 2008 10:40 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

a czy jest ktoś, kto osobiście doświadczył pobierania szpiku i może coś na ten temat napisać?
Powrót do góry
depeche89

PostWysłany: Sro Paź 14, 2009 12:53 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Mój tato miał pobierany z kości biodrowej. Trochę to boli, bardziej niż zwykłe pobieranie krwi, itp... Najbardziej to jak się wbija igłę w kość i samo pobieranie też nie jest przyjemne. No ale wszystko do przeżycia! Smile
');
marcin4133

PostWysłany: Czw Lis 26, 2009 4:50 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Da się przeżyć sama miałam pobierany szpik z mostka . nieprzyjemne uczucie to wkłócie i pobieranie też nie jest miłe. Nie będę ukrywała boli choć zabieg wykonywany jest w znieczuleniu miejscowym.Mus to wielki pan wytrzymasz ja też wytrzymałam
Jestem chora na białaczke
Powrót do góry
mamaKasiiKubusia

PostWysłany: Wto Gru 01, 2009 8:52 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

jak załatwić wszelkie formalności by zostać dawcą szpiku?? od czego zacząć?????
Powrót do góry
Gosia85
Moderator

Wysłał podziekowań: 2
Otrzymał 117 podziękowań w 117 postach

PostWysłany: Sro Gru 02, 2009 1:43 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

na pewno od badania krwi.
poza tym musisz sprawdzić czy możesz szpik oddać.
w internecie powinny być podane informacje gdzie można się przebadać i jakie są procedury jeśli chodzi o przeszczep szpiku.
możesz też pytać u Honorowych Dawców Krwi lub szukać informacji o Agacie Mróz- gdzieś mi się obiło o uszy ale nie wiem gdzie że szukają dawców szpiku.

na pw podaję Ci kilka stron gdzie pisze jakie są procedury.
Powrót do góry
alutka16

PostWysłany: Sob Sty 16, 2010 9:41 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

niestety jest tylko kilka placowek w kraju gdize robia tylko i wylacznie badania ktore zadecyduja o tym czy w ogole mozesz zostac dawca szpiku.. jak dla mnie to znaczne utrudnienie, nosze sie z zamiarem dolaczenia do gronba dawcow szpiku od dawna, mam juz nawet wypelniony formularz, nic tylko go wyslac i czekac na wezwanie na badania, ale niestety nie na reke mi wyjazd do bodajze gdanska bo tam mam najblizej a i tak dosyc daleko, tym bardziej ze kiepsko z czasem, gdy sie studiuje. jeszcze sprobuje sie zorientowac bo moze da sie jakos ominac ten wyjazd, moze mozna pobrac probke krwi do tego badania we wszytskich centrach w kraju ?? moze ktos sie orientuje??
co do pobierania szpiku, w tej chwili moze to byc zabieg zupelnie bezbolesny, jak przy oddawaniu krwi z tym ze trwa to dluuzej.
ja poki co jestem honorowym dawca krwi i namawiam ludzi do tego by oddawali krew bo to super uczucie, gdy sie komus byc moze ratuje zycie w ten sposob. niestety ostatnio troche powazniej zachowowalam, dlugo antybiotyk, teraz kolejne lekarstwa i bede musiala chwilke odczekac z kolejnym oddaniem krwi Sad pozdrawiam
Powrót do góry
');
Ewa L

Wysłał podziekowań: 5

PostWysłany: Pon Cze 14, 2010 9:06 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam Smile U mojej mamy stwierdzono niedokrwistość makrocytową i wykonano biopsje szpiku kostnego. Dodam że mama przebyła leczenie raka jajnika. Proszę o interpretację biopsji szpiku kostnego. OPIS SZPIKU: Komórkowość preparatów szpiku mierna. Układ czerwonokrwinkowy odsetkowo znacznie powyżej normy - 51%, tor dojrzewania normoblastyczny z obecnością pojedynczych paraerytroblastów - 2,5% i megaloblastów - 5,5%. Układ granulocytarny odsetkowo poniżej normy - 35%, bez cech odmłodzenia. Układ chłonny stanowi 14%, w tym limfocyty - 11,5% i plazmocyty - 2,5%. Megakariocyty płytkotwórcze obecne. Z góry dziękuje Smile
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum biomedical.pl Strona Główna -> Hematologia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: