Szukaj:
Forum biomedical.pl Strona Główna
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
Objawy mojej mamy

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum biomedical.pl Strona Główna -> Zdrowie psychiczne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Domsey

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Wto Sie 23, 2011 6:48 pm    Temat postu: Objawy mojej mamy Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Heja,

Pierwszy raz jestem na tym forum i mam nadzieje, ze ktos mi pomoze. Chodzi o maja mame.

Mama pila alkohol dosyc nalogowo przez dluzszy czas, przestala kilka lat temu, bo oczywiscie miala ostre zapalenie trzustki, co sie przerodzilo w przewlekle. Mieli jej trzustke wyciac, ale niestety zsorty yly zbyt duze na operacje. Nie pila wtedy przez kilka lat.

Zaczela z powrotem w zeszlym roku i pila od rana do wieczora, nie bylo z nia kontaktu. Od poczatku tego roku pije czesto i duzo, ale tez zdzrzaja sie okresy kiedy alkoholu nie dotyka.

Od momentu operacji do teraz bierze leki nasenne, a od zeszlego roku rowniez przeciwdepresyjne.

Co mnie martwi to pewne objawy, ktore moga sugerowac chorobe psychiczna. Mama sie zrobila bardzo egocentryczna, mysli ze swiaty kreci sie wokol niej, popadla w niesamowite dlugi, nie wiem na co mogla wydac tyle pieniedzy, uwaza, ze ja jej teraz mam dawac pieniadze, ma depresje, zada od wszystkich by jej pomogli, ale jesli ktokolwiek chce i daje rade, to zawsze ta rada jest negowana i niedobra. Wymysla rozne rzeczy lub niedopowiada, np. zaniza sumy pieniedzy, ktore jej daje, alo mowi, ze ja nie chce, zeby przyjechala do mnie w odwiedziny, co nie jest prawda. Uzala sie nad soba, bierze od obcych pieniadze. Manipuluje ludzmi mowiac, ze popelni samobojstwo, bo nie ma na chleb.

Rozmawialam z czlonkami rodziny i wszyscy mowia, ze mama wydaje cale pieniadze na bardzo drogie jedzenie, ktore gotuje, potem troche je i reszte wyrzuca. Przyjmuje gosci i robi niesamowite obiady, na ktore innych nie byloby stac. Wszyscy mowia, ze jest jak studnia bez dna.

Dodam, ze owszem, mama bierze rozne tabletki na nadcisnienie, cukrzyce, enzymy, nasenne leki i przeciwdepresyjne, rowniez pije, ale mowi, ze na te leki tez wydaje bardzo duzo pieniedzy. Czy cukrzycy placa za insuline i strzykawki i igly, bo ja myslalam, ze to jest refundowane?

Bardzo bym byla wdzieczna za pomoc. Czy cos psychicznego sie z moja mama dzieje? Co mam zrobic z tym wszystkim? Przeciez mnie nie stac na splacanie jej dlugow!

Dziekuje.

D.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
skakanka

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Wto Wrz 06, 2011 5:06 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Hej, wydaje mi się, że bez pomocy terapeuty uzależnień i/lub AA nie uda się matce z tego wyjść. Spróbuj ją namówić do tego, by poszukała sobie pomocy, a nie by przestała pić. Poczytaj o alkoholizmie, to choroba woli i uczuć. I pomyśl o sobie, bo na 100% jesteś Dorosłym Dzieckiem Alkoholika (DDA), co przekłada się na jakość Twojego życia. Powodzenia.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum biomedical.pl Strona Główna -> Zdrowie psychiczne Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: