Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
jackson20
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach
|
Wysłany: Pon Wrz 07, 2009 11:33 pm Temat postu: niepojace objawy - dretwienie rak,nog, zawroty glowy |
|
|
Witam. Moja dziewczyna (18lat) ma straszne problemy ze zdrowiem i chciałbym zasięgnąć wiedzy czy ktoś może z czymś takim się spotkał albo choć może coś doradzić...
Otóż od soboty ma takie objawy: zawroty głowy, ból głowy, ostre napady zimna, drętwienie nóg i rąk, takie wrażenie jakby bezdechu że ucisk w mostku. Dziś jeszcze mówiła, że ją boli skóra, kości (takie uczucie). Ogółem cała na maxa osłabiona. Do tego dochodzą okresowo kłucie w okolicach serca i bóle tak niby w brzuchu i plecach (dolny odcinek- tak jakby połączone to było między brzuchem a plecami).
Wylądowaliśmy wczoraj w szpitalu i nic. Pobrali krew, dali jakąś kroplówke i była neurolog, która stwierdziła że nie wie co jest grane i odesłali ją do domu ze skierowaniem do innego neurologa... Już ją na początku tego roku zabierała karetka ze szkoły bo jej tak zdrętwiały ręce i nogi, że aż nie mogła się ruszać. I też nic nie stwierdzili.
Za tydzień jest zapisana do kardiologa na wszystkie badania wydolnościowe itp żeby sprawdzić czy z sercem wszystko ok. Ja tu myśle, że to może być na prawde coś poważnego i może to mieć jakieś głębsze podłoże. Coś z układem nerwowym, może kręgosłup albo mózg.. Sam już nie wiem. Będę wdzięczny za wszystkie rady. Pozdrawiam
--
edytowalem tytul postu - helloween |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Gosia85 Przyjaciel forum

Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 117 podziękowań w 117 postach
|
Wysłany: Pon Wrz 07, 2009 11:48 pm Temat postu: |
|
|
tak naprawdę to ciężko coś poradzić.
musi zrobić komplet badań i konsultacja z neurologiem jest jak najbardziej wskazana.
ja bym się pokusiła o prześwietlenie kręgów szyjnych, może tomografię z kontrastem głowy i /lub kręgów szyjnych oraz ewentualny rezonans.
może warto przebadać czy dziewczyna nie cierpi na cieśń nadgarstków.
kardiolog też jest wskazany skoro skarży się na serce.
czy miała kiedykolwiek jakieś problemy z kręgosłupem? skrzywienie? uraz? uraz głowy? kręgów szyjnych?
choruje na coś jeszcze?
bierze jakieś leki? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
jackson20
|
Wysłany: Wto Wrz 08, 2009 12:21 am Temat postu: |
|
|
O problemach z kręgosłupem itp nic mi nie wiadomo i raczej nic takiego nie ma miejsca. Zapomniałem dodać o problemach z żołądkiem (kiedyś po wypiciu znacznej ilości kwasku cytrynowego) i ciągle niskie ciśnienie... dziś akurat 100 na 60. Co do leków to musi brać magnez i potas oraz ostatnio lekarz jej przepisał bodajże propranolol jeśli nie pomyliłem jakiejś literki. a wczoraj w szpitalu jej coś przepisali jednak nie pamiętam co, ale lekarz dodał że "może" to zakupić sobie, ale nie wie czy jej to coś da... |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
nowicjuszka Supermoderator

Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 179 podziękowań w 178 postach
|
Wysłany: Wto Wrz 08, 2009 1:14 am Temat postu: |
|
|
A dlaczego propranolol? _________________ Dyskusje oraz wątki medyczne na Forum Biomedical mają charakter jedynie informacyjny i zastosowanie ich w praktyce każdorazowo powinno być skonsultowane z lekarzem specjalistą. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
jackson20
|
Wysłany: Wto Wrz 08, 2009 2:24 pm Temat postu: |
|
|
propranolol niby dlatego, że jest na nerwice. tak doradził lekarz pierwszego kontaktu (ale jest on tez specjalista od m.in. neurologii dziecięcej)
a ten lek co jej przepisali w szpitalu co lekarz nie wiedział czy coś pomoże to Histimerck 8mg. A wyniki badania krwi wyszły, że wszystko w normie... Było badane: RBC, HCB, HCT,
MCV, MCH, MCHC, RDW, PLT, MPV, WBC, D-Dimer, Kreatynina, Potas oraz Sód.
gdzieś mi zwrócili uwage na problemy ze wzrokiem i fakt, bolą ją powieki i tak jakby tył oczu. I możliwe, że trochę jej się czasem rozmazuje przed oczami. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Gosia85 Przyjaciel forum

|
Wysłany: Wto Wrz 08, 2009 10:52 pm Temat postu: |
|
|
jackson20 napisał: | propranolol niby dlatego, że jest na nerwice. |
no bo jest.
może lekarz uważa, że wszystkie objawy są na tle nerwowym...
niech skonsultuje się u innego lekarza. może on jej coś doradzi... |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
jackson20
|
Wysłany: Nie Wrz 13, 2009 10:39 am Temat postu: |
|
|
byliśmy u neurolog i skierowała nas na rezonans mózgu. jednak wczoraj do tych
strasznych bóli głowy doszedł też ból w szyi.. kręgosłup ;/ a lekarka mówiła że
jak mózg nic nie wykaże to wtedy może na rezonans właśnie kręgów szyjnych albo
ta borelioza (sama na to zwróciła uwagę więc myślę, że też dobrze o niej świadczy) |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
ariela
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Nie Wrz 13, 2009 8:18 pm Temat postu: |
|
|
To dobrze, że bedzie rezonans, w końcu wszystko się wyjaśni, chociaż jak czytam ten post to myślę, że może jakaś neurobolerioza dorwała Twoją dziewczynę. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Gosia85 Przyjaciel forum

|
Wysłany: Pon Wrz 14, 2009 7:49 pm Temat postu: |
|
|
jackson20 a czy Twoja dziewczyna ma skierowanie na badanie boleriozy?
bo część objawów by się zgadzała: osłabienie organizmu, bóle kości (coś jak bóle reumatyczne), zawroty głowy...
dobrze, że dostała skierowanie na MRI. kiedy ma termin ?
nie wiem czy Wam mówili, ale nie może mieć w tym dniu: żadnej biżuterii, spinek do włosów, gumek, ubrania bez guzików (czyli dżinsy odpadają) zwłaszcza metalowych; bez naszywek.
jeśli ma problemy z klaustrofobią to lepiej niech zamknie oczy - mi pomogło
a nie cierpi czasami na migrenę? bo przedtem nie pytałam...
i co z tym kardiologiem? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
jackson20
|
Wysłany: Wto Wrz 15, 2009 11:35 am Temat postu: |
|
|
nie ma skierowania na badanie boreliozy, póki co neurolog chce ten rezonans. ale dziękuję za te uwagi odnośnie ubioru itp, nie wiedziałem o tym migreny.. hmm.. raczej nic mi ani jej o tym nie wiadomo, kardiolog jutro także zobaczymy
a termin rezonansu to jakoś w październiku się uda ale nadal chodzi mi po głowie ten ból w szyi i plecach... |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|