Szukaj:
Forum biomedical.pl Strona Główna
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
Niedowaga przy niedoczynności tarczycy?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum biomedical.pl Strona Główna -> Endokrynologia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Lily_77

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Nie Lis 07, 2010 7:04 pm    Temat postu: Niedowaga przy niedoczynności tarczycy? Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam. Ostatnio mój ginekolog zlecił mi badania na podstawie nieregularnych miesiączek i sporej niedowagi przy dużym apetycie ( ważę 46 kg przy wzroście 174 cm ). Wyniki badań to: TSH 6,820 ; norma 0,27-4,2 ; FT4 15,15 ; norma 12-22 ; dalej niestety nie mam podanego zakresu, więc napiszę na podstawie wypowiedzi lekarza:( badania robione w 19 dniu cyklu ) FSH 10,40 - w normie ; LH 6,94 - w normie ; PRL 11,87 - w normie ; estradiol 48,41 - za niski ; PRG - 0,66 - o wiele za niski. Dodam, że mam 18 lat. Objawy jakie u mnie występują to: senność, nadmierne wypadanie włosów, trudności z koncentracją, bóle mięśni i stawów, osłabienie, często jest mi bardzo zimno, mam worki pod oczami, jestem też bardzo blada i tak jak już wspominałam mam nieregularne miesiączki oraz dużą niedowagę przy sporym apetycie. Czy to możliwe, żebym miała niedoczynność tarczycy przy tak dużej niedowadze? ( Jednym z objawów niedoczynności jest tycie )
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
lukasz6341

Wysłał podziekowań: 2

PostWysłany: Sro Lut 02, 2011 7:04 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam. mam pytanie moje tsh wynosi 1.54 i chyba raczej jest w normie z tego co się orientuje. ale moje samopoczucie psychiczne i wogole problemy ze spaniem z cipłota ciała itp uwzględniaja albo niedoczynnosc lub nadczynność. z tego co wyczytałam w necie to raczej powinnam miec niedoczynnosc. mam duży aptety waze 49kg przy wzroscie 170cm. wiec nie wiem. licze na szybka i konkretna odpowiedz.
Powrót do góry
Gosia85
Moderator

Otrzymał 117 podziękowań w 117 postach

PostWysłany: Sro Lut 02, 2011 9:41 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

zrób badanie USG tarczycy. czasem dopiero ono pokazuje czy wszystko ok mimo prawidłowych wyników.
ps. skąd wiesz że są prawidłowe? masz podany zakres referencyjny ?
Powrót do góry
lukasz6341

PostWysłany: Sro Lut 02, 2011 10:31 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

tak mam podany od 0.25 do 4.0
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum biomedical.pl Strona Główna -> Endokrynologia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: