Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

jak żyć zdrowo

Idź do strony Poprzedni  1, 2
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Zdrowy tryb życia i medycyna naturalna
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
poranek



Dołączył: 06 Kwi 2007
Posty: 59

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

Skąd: zaświaty
PostWysłany: Wto Wrz 04, 2007 11:19 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

http://www.vns.pl/_zdrowie/odzywianie/cukry.html

cytat:
"Przy nadmiernym spożywaniu węglowodanów, organizm odkłada go jako glikogen. Inna cześć zamieniana jest na tłuszcz, który odkłada się w różnych tkankach jako materiał zapasowy."

Dlatego sa wazne proporcje i racjonalne zestawienie posilkow, a nie myslenie,ze jezeli cos jest dobre to go mozna tonami jesc. Poza tym na posiłek składa się nie jeden rodzaj pokarmu tylko są to tez dodatki, które odpowiednio dobrane przyjaja dobremu wchlananiu bez zadnego odkladania się. Jezeli jest problem z nadwaga to jest to problem natury zywieniowej glownie, a takze innych czynnikow, zadziej genetycznej sklonnosci.

Całkowita rezygnacja z pewnych produktow powoduje problemy zdrowotne.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
helloween
Przyjaciel forum


Dołączył: 01 Maj 2006
Posty: 1008

Wysłał podziekowań: 2
Otrzymał 4 podziękowań w 4 postach


PostWysłany: Wto Wrz 04, 2007 8:38 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Z tym sie moge zgodzic - mozna jesc miod ale w malych ilosciach.

Fragment jaki zacytowalas poranku mozna podejsc z dugiej strony.
Kiedy czegos nie przyswoisz wtedy idzie w tluszcz. Wiesz jakie sa straty glikogenu np u Ciebie ? kiedy nic nie robisz to masz duze zapasy glikogenu.

Wiec moze inaczej - miod jako element diety odpada, niod jako przekaska czy cos takiego ok Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
poranek



Dołączył: 06 Kwi 2007
Posty: 59

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

Skąd: zaświaty
PostWysłany: Wto Wrz 04, 2007 10:11 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

helloween napisał:
Wiesz jakie sa straty glikogenu np u Ciebie ? kiedy nic nie robisz to masz duze zapasy glikogenu.


Jak sie czlowiek z domu nie rusza to normalne,ze wszystko idzie w okreslone miejsca. Wowczas to widac, co sie dzieje z tymi cukrami. Rolling Eyes

Dlatego diete dobiera sie do trybu/stylu zycia, dla czlowieka pracujacego fizycznie jedzenie jest inne, a dla pracujacego umyslowo inne itd.
Jednak wiekszosc spozywanych posilkow dziennie powinno byc cieple/ gorace.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
helloween
Przyjaciel forum


Dołączył: 01 Maj 2006
Posty: 1008

Wysłał podziekowań: 2
Otrzymał 4 podziękowań w 4 postach


PostWysłany: Sro Wrz 05, 2007 9:23 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Poranek mysle ze wiesz czym jest glikogen i o czym piszesz.

Bo nadal nie rozumiem jak mozna pisac o dobrych wlascciwosciach cukru ? idz do sklepu kup1kg glukozy, 0,8kg fruktozy wymieszaj i dorzuc witaminy - tak powstal miod
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
poranek



Dołączył: 06 Kwi 2007
Posty: 59

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

Skąd: zaświaty
PostWysłany: Sro Wrz 05, 2007 10:13 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Uwazam,ze niedoceniasz wlasciwosci miodu. Nie powinno sie go przyrownywac do innych cukrow, choc faktycznie zawiera je w swoim skladzie.

Składu miodu (naturalnego) tak naprawde nie da sie zbadac, gdyz jego sklad zalezy od kwiatow z ktorego pszczola pobiera nektar. Aby okreslic w miare dokladnie co zawiera miod, ktory spozywasz trzeba albo robic indywidualne badania konretnego miodu albo trzymac pszczoly na okreslonym terenie gdzie rosna konretne gatunki roslin.

Nie zapominaj takze, ze w procesie tworzenia miodu pszczola miesza go ze swoja slina.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
mona-lisa



Dołączył: 05 Lip 2007
Posty: 15

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach


PostWysłany: Wto Lis 27, 2007 2:43 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

A co z tluszczami? Podobno Polacy spozywaja zdecydowanie za duzo tluszczow nasyconych, a zbyt malo - wielonienasyconych. To skutkuje tak duzym odsetkiem chorob ukladu krazenia. Jak powinny wygladac wlasciwe proporcje??
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
phi



Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 8

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

Skąd: stolica
PostWysłany: Czw Sty 24, 2008 5:20 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

jest jedynym produktem spożywczym, który się nie psuje!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Zdrowy tryb życia i medycyna naturalna Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group