Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
malixa
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 7 podziękowań w 7 postach
|
Wysłany: Czw Lut 18, 2010 12:26 am Temat postu: Gdy tetno siega 90... |
|
|
Czesc! Cisnienie mam ok ale tetno nawet jak siedze i nic nie robie mam 90! Idzie to jakos obnizyc? Przy tym miewam dusznosci ale nie wiem czy to skutek uboczny tabletek antykoncepcyjnych, nerwow, czy tez serducha?
U kardiologa bylam powiedzial,ze tetno jest wysokie ale nie niepokojace i skoro biore antykoncepcje to nie mam sie martwic. Problem w tym,ze to troche mi czasem przeszkadza.Co zrobic? Jak je obnizyc?
Te dusznosci to tez moga byc od tego serca?
Spirometrie robilam i jest ok! |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
nowicjuszka Supermoderator

Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 179 podziękowań w 178 postach
|
Wysłany: Czw Lut 18, 2010 2:47 am Temat postu: |
|
|
Jak już zmienisz tabletki antykoncepcyjne i się sprawa nie rozwiąże to pogadamy  _________________ Dyskusje oraz wątki medyczne na Forum Biomedical mają charakter jedynie informacyjny i zastosowanie ich w praktyce każdorazowo powinno być skonsultowane z lekarzem specjalistą. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
malixa
|
Wysłany: Czw Lut 18, 2010 3:03 am Temat postu: |
|
|
Wiesz, byl okres ze nie bralam juz tabletek anty a tetno mialam takie samo jak teraz , wiec lepiej gadaj:P
To jak jestes taka oblatana - dusznosci tez moga byc od tabsow - bo mam czasami/czesto?
Ale to tez moze byc od czestych cwiczen terenowych. Ehh ale sie kobiecie studiow meskich zachcialo to ma:P |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
carboczar
Wysłał podziekowań: 3 Otrzymał 193 podziękowań w 189 postach
|
Wysłany: Czw Lut 18, 2010 8:34 am Temat postu: |
|
|
malixa
Niepotrzebnie się unosisz,nie jesteś u lekarza na wizycie,więc aby ocenić należy zadać kilka pytań celu wywiadu.
Ile Masz lat?Jakie badania przeprowadzono w celu oceny zwiększonego tętna(czy jest zwiększone ocenimy)czy tętno jest miarowe,wykonano rtg płuc?Czy przed stosowaniem anty też było wysokie.Jak długa przerwa była w stosowaniu anty.Nazwa anty.Stres.nerwica?Jak dużo i od kiedy ćwiczysz?Kiedy pojawiło się wyższe tętno? _________________ Nie udzielam już porad na tym forum. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
malixa
|
Wysłany: Czw Lut 18, 2010 3:35 pm Temat postu: |
|
|
Hmmm widze ze sa problemy ze zrozumieniem tekstu.
Jesli gdzies sie unioslam prosze o przytoczenie bo ja sobie nie przypominam!
Wiek - zaraz 25 niestety. Pale papierosy, stres bardzo czesto - praktycznie codziennie:P
Tetno mam wyzsze od 2 lat. Przez 6 lat bralam tabletki antykoncepcyjne Yasmin. Tabletki odstawilam miesiac temu. Od jutra zaczynam brac Qlaire. 6 lat temu jak zaczelam brac tabletki anty tetno bylo ok.
Nerwicy nie mam. Potwierdzone naukowo! Chociaz zdenerwowana chodze czesto - i nie sa to nerwy normalnego smiertelnika, ktory denerwuje sie np przed egzaminem.
Robilam spirometrie - wyniki w pozadku.
Robilam badania krwi w tym: potas, morfologia, rozmaz, OB, proby watrobowe, mam przebadana tarczyce i sprawdzona glukoze - wszystko ok!
Kardiolog sprawdzil cisnienie krwi i tetno, robil mi ekg - tez jest ok! No prawie bo powiedzial,ze wedlug niego serce bije troche za szybko ale mieszcze sie w normach.
A cwiczenia hmm moze inaczej to wytlumacze - jestem na podyplomowce z zarzadzania kryzysowego. Jak sama nazwa wskazuje mam w tym cwiczenia obronnosciowe i inne... Bez ulgi dla kobiet a na roku jestem jedyna. Taki wysilek mam raz w miesiacu przez 3 dni z rzedu.
Rtg plu byl 3 lata temu, wiec chyba juz nieaktualny.
Wiecej grzechow nie pamietam! I sie nie unosze!
Dodano po 2 minutach:
aaaa bym zapomniala - zeby zdrowe! Bez ubytkow i prochnicy. "wyrastajace stopniowo" 8-ki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
carboczar
|
Wysłany: Czw Lut 18, 2010 3:52 pm Temat postu: |
|
|
Widać,że jesteś nerwowa(zapytałem dla formalności) takie objawy podwyższonego tętna jeszcze w tym wieku mogą uchodzić za normę(ok 85)acz już powinny spadać do gr.65-75.Kobiety przeważnie mają wyższe tętno w stosunku wiekowym jak mężczyźni.Wskazane jest sprawdzić wydolność krążeniową,szybką przemianę materii czy nie występują problemy z tarczycą.Profilaktycznie spr. rtg płuc.Przy stresie może występować podwyższony puls.Anty., wszystko,to może powodować taki stan i tu należy szukać przyczyny.Bez badań nic się nie oceni a należało by wykonać kilka.O ile lekarz zechce wysłać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
malixa
|
Wysłany: Czw Lut 18, 2010 5:06 pm Temat postu: |
|
|
Luzzz dlatego zawsze pytam czym kogos zdenerwowalam - bo wiem,ze przy mojej pracy moge ludzi wkurzac
Tarczyca jest w pozadku bo sprawdzilam ja dokladnie!
Wydolnosc krazeniowa? nie wiem - nie znam sie i jak to sprawdzic?
Przemiana materii - zawsze byłam ""Pączek" ale teraz jestem normalna:P
Przy 175 wzrostu - granica 69, 70 kg. To 70 kg to zalezy czy akurat babcia jest w domu kiedy ja w nim jestem hahaha.
Pluca - ok zrobie rentgen.
Ale z tego co "wyczytalam" miedzy wierszami twojej wypowiedzi raczej nie powinnam sie tym az tak stresowac? Tzn tetnem? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
carboczar
|
Wysłany: Czw Lut 18, 2010 5:21 pm Temat postu: |
|
|
EKG.USG. Dobrze czujesz jednak wolę jak zrobisz badania dla pewności. |