|
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Maria_Sk
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Czw Paź 27, 2011 10:03 am Temat postu: dziedziczenie |
|
|
| Wiedzieliście, że coraz więcej chorób nowotworowych jest dziedziczna? tzn naukowcy odkrywają coraz więcej genów, które powodują choroby i obserwują ich przepływ w rodzinie. Jeśli ktoś ma mutację genu ATM to ma zwiększone ryzyko wystąpienia choroby hematologicznej, jego dzieci również. Jednak nie wiadomo do końca które geny odgrywają kluczową rolę, dlatego zaczęto prowadzić rejestr próbek DNA osób zagrożonych, powstają BANKI DNA. W Angli jest jeden, a u nas może ktoś wie i zbankował swój materiał genetyczny? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
Winona
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Pią Sty 20, 2012 5:37 pm Temat postu: |
|
|
Nic mi nie wiadomo o takich bankach w Polsce- zwyczajnie nie interesowałam się tematem, choć musze przyznać, że to ciekawe, co piszesz. Ale nawet jakbym była obciążona genetycznie to raczej nie chciałabym o tym wiedzieć - ciągle żyłabym w strachu że na pewno zachoruję, każdy najmniejszy objaw choroby zaraz oznaczałby raka... .
A podobno choroby autoimmunologiczne też są dziedziczne, a przynajmniej skłonność do nich. U mnie w rodzinie choruje mama i dwie siostry, ja na razie nie ale może być tak, że po prostu jeszcze o tym nie wiem... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|