Szukaj

Zdrów jak tuńczyk

Dieta śródziemnomorska obfitująca w ryby, warzywa i oliwę z oliwek jest nie tylko smaczna i różnorodna, ale przede wszystkim zdrowa. Statystyki mówią same za siebie: mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego rzadziej zapadają na choroby cywilizacyjne i dłużej cieszą się życiem.

Zdrów jak tuńczyk

Sekret tkwi przede wszystkim w tym, że na ich stołach kilka razy w tygodniu goszczą ryby. Dlaczego Polacy powinni pójść w ich ślady i jak to zrobić odpowiada dietetyk Dorota Dębogórska z firmy gabinet-dietetyczny.pl

Dorota Dębogórska, dietetyk


„Ryby są jednym z najistotniejszych elementów zdrowej, zbilansowanej diety. Są one źródłem białka, niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz mikroelementów koniecznych do zdrowego funkcjonowania.

Niestety spożycie ryb w Polsce jest wciąż na niewysokim poziomie – to efekt przede wszystkim małej dostępności świeżych produktów pochodzenia morskiego oraz przekonania, że przygotowanie dań rybnych jest skomplikowane i pracochłonne. Jest w tym trochę prawdy, dlatego dla wszystkich pędzących przez życie producenci żywności przygotowują coraz więcej alternatyw.

Osobom, którym trudno zaopatrzyć się w świeże produkty, coraz częściej polecam ryby z puszki, zwłaszcza, że na rynku pojawia się coraz więcej przetworów nieodbiegających jakością od świeżych ryb. Jedną z najlepszych propozycji na naszych półkach sklepowych jest tuńczyk marki Rio Mare.

Można powiedzieć, że mięso tej ryby jest kompletne i  pożywne, a jako źródło fosforu, fluoru, selenu, witamin, białka i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) może z powodzeniem zastępować białe i czerwone mięso, tak często goszczące na naszych stołach. Świadczą o tym podstawowe fakty: 100 g tuńczyka zapewnia 1/10 kalorii niezbędnych człowiekowi każdego dnia, 20% dziennej dawki fosforu, 50% witaminy PP, 100% witaminy B12, a także dużą porcję aminokwasów niezbędnych do rozwoju organizmu człowieka oraz do naprawy i bieżącej odbudowy tkanek.

Obecne w tuńczyku kwasy Omega 3 – kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA) – chronią przed miażdżycą i zakrzepicą oraz mają znaczące działanie przeciwzapalne. Po okresie dojrzewania nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć tych kwasów tłuszczowych, a ryby są praktycznie jedynym pokarmem, który dostarcza ich w odpowiedniej ilości.


Jako profesjonalista staram jednak się zwracać uwagę nie tylko na sam gatunek ryby, ale także na jej jakość i sposób przetwarzania. Spośród wielu marek dostępnych na rynku, Rio Mare oferuje jeden z najbardziej wartościowych i wiarygodnych produktów. Nie pozostaje mi nic innego, jak tylko życzyć udanych zakupów i pysznych, pełnowartościowych posiłków z tuńczykiem w roli głównej”.

Ryby stanowiące surowiec dla wyrobów Rio Mare pochodzą wyłącznie z najbardziej cenionych gatunków tuńczyka, łowionego w nieskazitelnych morskich wodach. Świeżość tuńczyka tej marki zagwarantowana jest poprzez obróbkę termiczną w temperaturze 121 st. C w zamkniętej puszcze.

Program „Odpowiedzialna Jakość” firmy Bolton Alimentari, która jest właścicielem marki, także wyróżnia Rio Mare na tle konkurencji. Stały monitoring dostawców, polityka ścisłej kontroli dostarczanych surowców, a także proces wielokrotnego oczyszczania tuńczyka powodują, że jest on trafnym wyborem. Warto też dodać, że Rio Mare współpracuje z Włoskim Funduszem Żywienia (NFI) – ich wspólny raport z 2010 r. wymienia naukowe dowody na korzyści zdrowotne płynące z jedzenia ryb.



Ciekawy przepis polecany przez Panią dietetyk:

Sałatka z tuńczykiem, papryką, mango i migdałami

Czas przygotowania: 45 minut
Produkt Rio Mare: Tuńczyk w oliwie z oliwek 160 g
Danie: Główne
Sezon: Jesień – Zima

Składniki dla czterech osób:

- 2 x 160g puszki tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
- 200g mix sałaty z kilkoma liśćmi szpinaku
- 20 g płatków migdałowych
- 2 papryki ( żółta i czerwona)
- 1 dojrzałe mango - sok z połowy limonki
- oliwa z oliwek
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

1.Upiecz całe papryki w piecu w temp. 220°C, obracając je od czasu do czasu, żeby się nie przypaliły

2.Lekko uprażyć migdałowe płatki

3.Obrać mango, pokroić w długie, cienkie kawałki i skropić sokiem z limonki i oliwą, dodać szczyptę soli i obficie popieprzyć. Odsączyć tuńczyka.  Zdjąć z papryki przypalone skórki i pokroić w kostkę.

4.Wrzucić paprykę, mango i tuńczyka i upewnić się, że wszystko jest dobrze doprawione. Lekko wymieszać. Tuż przed podaniem dodać sałatę, żeby sałatka była świeża. Całość udekorować płatkami migdałów.

Tutaj można podejrzeć fantastyczne przepisy z użyciem Tuńczyka z puszki:

http://www.riomare.pl/przepisy.htm

a oglądając krótkie filmiki także przekonać się, jak łatwe w przygotowaniu są dania na bazie tuńczyka z puszki:

http://www.riomare.com/en/videoricette-hp.videoricette.htm

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Firma Bolton Alimentari S.A.– wpierw pod nazwą Manzotin, powstała w 1951 roku w we Włoszech w Cermenate, w prowincji Como. Od 1960 roku jej sztandarowym produktem stał się tuńczyk w puszcze. Przez lata spółka powiększyła asortyment marki Rio Mare o sardynki, pasty rybne i sałatki. Obecnie Bolton Alimentari jest częścią grupy Bolton Group, która zajmuje się produkcją i dystrybucją produktów na skalę międzynarodową oraz skupia marki m.in. z takich obszarów jak żywność, kosmetyki i gospodarstwo domowe. Prowadzona przez firmę polityka „Odpowiedzialna Jakość” gwarantuje poszanowanie dla środowiska i człowieka w całym procesie produkcyjnym. Członek – założyciel ISSF, Rio Mare promuje kulturę zrównoważonych połowów, które maja na celu ochronę ekosystemów morskich, a także samego tuńczyka.


Komentarze do: Zdrów jak tuńczyk

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz