Szukaj

Zastosowanie i właściwości ziół

Zioła coraz częściej stanowią dodatek do potraw w codziennym menu. Stanowią istotny aspekt wrażeń smakowych i zapachowych, a nadto posiadają właściwości zdrowotne i praktyczne. Poniżej przedstawiamy opis właściwości i zastosowania poppularnych w naszej kuchni przypraw: tymianku, malisy, majeranku, rozmarynu, oregano oraz bazylii.



TYMIANEK

Właściwości

Zawiera olejek lotny, garbniki, flawonoidy, gorycze, kwasy organiczne, wit. B, sole mineralne i substancje o działaniu antybiotycznym. Ma działanie napotne, uspakajające, wykrztuśne, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, wzmacniające. Ponieważ zawiera tymol, należy go stosować oszczędnie.

Zastosowanie

Wraz z rozmarynem, liściem laurowym i pietruszką wchodzi w skład tzw. Bouquet garnim używanego we Francji do pieczeni. Jest przyprawą do pasztetów, mięs i wędlin, dziczyzny, drobiu i ryb, także do sosów i zup. Dobrze komponuje się z cebulą, a źle z majerankiem. Suszony ma 3 krotnie silniejszy aromat od świeżego

MELISA

Właściwości


Zawiera olejki eteryczne, garbniki, sole mineralne, gorycze, żywice, cukry, śluzy, karoten, wit.C. Działa uspokajająco, przeciwskurczowo, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwwymiotnie, przeciwfementacyjnie

Zastosowanie

W medycynie stosowana jako środek skutecznie w nerwicach serca i przewodu pokarmowego, bólach reumatycznych, na bezsenność i migrenę. Napar z melisy można pić jak herbatę. Jej świeże listki dodaje się do twarogu, sałatek, pieczeni, sosów. Stosowana jest do produkcji likierów. Bardzo dobrze działa na przetłuszczające się włosy i cerę.


ROZMARYN

Właściwości

Zawiera olejek eteryczny, flawonoidy, kwasy organiczne, trójterpeny, gorycze, fitosterole, garbniki i sole mineralne. Działa przeciwbólowo, rozkurczowo, moczopędnie, żółciopędnie, dezynfekuje, wzmacnia apetyt. Pobudza krążenie i układ nerwowy.

Zastosowanie

Suszony rozmaryn znakomicie komponuje się z pieczonym drobiem, dziczyzną i sosami, rzadziej z zupami i sałatkami. Peklowanemu mięsu nadaje aromat, smak i trwałość. Kąpiele z rozmarynem uspakajają, a także odkażają i ujędrniają skórę.


MAJERANEK

Właściwości


Zawiera olejek eteryczny, flawonoidy, glikozyde, sterole, garbniki, gorycze, pektyny, sole mineralne i kwasy organiczne. Ma działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Pobudza wydzielanie soków trawiennych

Zastosowanie

Neutralizuje skutki spożywania tłustych mięs, dobrze więc dodać go do schabu, pasztetów drobiowych czy gęsi pieczonej. Ułatwia trawienie zupy grochowej, fasolowej, żurku, flaków. Jego smak i zapach świetnie sprawdzają się w diecie bezsolnej.

OREGANO

Właściwości

Zawiera olejek eteryczny, flawonoidy, sole mineralne, fitosterole, żywice, gorycze. Ma właściwości moczopędne, przeciwbakteryjne, przeciwskurczowe, poprawiające trawienie. Współczesna medycyna stosuje oregano w stomatologii, i zapalaniu górnych dróg oddechowych.

Zastosowanie

Znakomicie smakuje z potrawami z pomidorów, bakłażana czy cukinii. Nie możne zabraknąć oregano na pizzy. Dobrze smakują z tym zielem duszone mięsa, zapiekanki, sałaty i zupy. Olejki eteryczne oregano wykorzystywane są w przemyśle kosmetycznym. Poza tym oregano odstrasza mole, a wełnę ufarbuje na czerwony, pomarańczowy lub brunatny kolor.

BAZYLIA

Właściwości

Zawiera olejki eteryczne, karotenoidy, garbniki, sterole, saponiny i sole mineralne. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, uspokajająco, poprawia trawienie (pobudza wydzielanie soków trawiennych) i zapobiega wzdęciom.

Zastosowanie

Świetnie będzie smakowała z bazylią pieczeń wieprzowa lub barania, nie „pokłóci" się bazylia z czosnkiem, cebulą, pieprzem, rozmarynem, estragonem

Dietetyk Naturhouse Monika Roman
Naturhouse Gdynia
Ul. Świętojańska 89
58 661 11 16

Komentarze do: Zastosowanie i właściwości ziół

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz