Szukaj

Właściwości pomidorów

Oprócz walorów smakowych pomidory mają wiele składników, które pozytywnie wpływają na pracę organizmu. Dostarczają mnóstwo witamin i minerałów. Poprawiają pracę mózgu. Polecane są również kobietom w ciąży. Jakie jeszcze posiadają właściwości zdrowotne?

Właściwości pomidorów

Korzyści z jedzenia pomidorów

Dzięki dużej zawartości witaminy C wzmacniają naszą odporność i pomagają w walce z przeziębieniami i niegojącymi się ranami. Zapobiegają wypadaniu i łamaniu się włosów. Juz jeden owoc jest w stanie zapewnić nam dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Ma ona dobry wpływ na skórę, która dzięki niej wygląda zdrowiej i młodziej oraz jest dotleniona. Pozytywny wpływ na skórę maja także maseczki z  pomidorów, pomogą rozjaśnić przebarwienia oraz zmniejszyć problem trądzikowej cery.

Na zdrową skórę wpływa również duża zawartość witaminy E. Wspomaga ona także pracę oczu. Pomidory, dzięki zawartemu w nich błonnikowi, przyczyniają się do poprawy trawienia. Pomagają w walce z niechcianymi kilogramami, gdyż dają uczucie sytości. Ponadto są małokaloryczne, w 100g mają tylko 15 kcal. Usuwają także nadmiar wody w organizmie - odpowiedzialny jest za to potas, który także obniża ciśnienie krwi. Pomidory, dzięki zawartości  witamin z grupy B, korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego. Zawierają również magnez, wapń i żelazo.

Na pracę naszego umysłu wpływa także zawarta w pomidorach cholina. Pomaga w uczeniu się i zapamiętywaniu. Wpływa dobrze na sen i wspomaga kurczenie się mięśni.

Dzięki pomidorom możemy ustrzec się przed nieprawidłowościami układu krążenia, wylewami, zawałami serca oraz kamieniami nerkowymi. Pomidory stabilizują masę mięśniową i zachowują odpowiednią gęstość kości. W swoim składzie posiadają kwas foliowy, dlatego polecane są dla kobiet w ciąży i osób walczących ze stanami depresyjnymi.

Likopen

To naturalny pigment zaliczany do grupy karotenów. Jest bardzo ważnym składnikiem pomidorów, który wpływa zarówno na ich dobroczynne działanie, jak i na wygląd. Dzięki niemu pomidory są czerwone. Nasz organizm nie jest zdolny do wytworzenia likopenu, więc musi go otrzymać. Najlepszym jego źródłem są właśnie pomidory i to nie tylko te prosto z krzaka.

Przetworzony pomidor (ketchup, koncentrat) również jest jego źródłem, nawet przybiera bardziej przyswajalną postać. Składnik ten jest przeciwutleniaczem, a co za tym idzie pomaga organizmowi tworzyć system obronny. Chroni przed nowotworami: prostaty, szyjki macicy, zawałami serca i miażdżycą. Wystarczy jeden pomidor dziennie. Pomidory mogą być również dobrą ochroną przeciwsłoneczną. Likopen ma zdolność do niszczenia szkodliwych procesów, które są wynikiem promieniowania ultrafioletowego. Innym cennym antyoksydantem jest beta-karoten, który tak jak likopen eliminuje szkodliwe wolne rodniki.

Jak przyrządzać pomidory?

Aby pomidory zachowały swoje cenne właściwości, należy go w odpowiedni sposób przygotować do spożycia. Najbardziej bogate w witaminy są pomidory surowe. Podawane w sałatkach lub na kanapkach. Cenne są także w postaci sosów, ketchupów i koncentratów. To właśnie w nich likopen jest najbardziej przyswajalny.

Najpowszechniejszym błędem w przyrządzaniu dań z pomidorów jest łączenie go z ogórkiem. Takie połączenie powoduje pozbawienie pomidorów witaminy C. Nie jest to szkodliwe dla naszego organizmu, ale nie jest również wartościowe. Nie należy również usuwać pestek, ponieważ są źródłem błonnika. Dla naszych stawów szkodliwe jest także łączenie pomidorów z białym serem.

Trudno uwierzyć w to, że w tak małym warzywie jest tyle dobroczynnych składników. Wystarczy niewielka jego ilość, aby zapewnić swojemu organizmowi dużą dawkę zdrowia. W sprzedaży jest wiele rodzajów pomidora i na pewno każdy znajdzie swój typ.

Komentarze do: Właściwości pomidorów (3)

costi
costi 28-07-2014 11:41

Przepisy z pomidorów

1

Uwielbiam pomidorkiii! Sama z nich robię różne "dziwne" rzeczy - hihihi ;) Ostatnio znalazłam w gazecie o dziwo tej z pgoramem fajny przepis. Wycinam wnętrze pomidorków z miąszem, mieszam go z twarogiem, szczyp... pokaż całość

OdpowiedzPokaż cały wątek (1)
vitex
vitex 24-07-2014 13:17

Witaminy w pomidorach

1

Smakowo średnio lubie pomidorki ale że mają dużo witaminek i innych składników które moje ciałko potrzebuje to staram się jadać je regularnie, takiego pomidora raz dziennie. Biore na 2 no 3 kesy no buzi i jest ;) nad wod... pokaż całość

OdpowiedzPokaż cały wątek (1)
lotos
lotos 24-07-2014 12:04

Zalety pomidorów

1

Jak ja kocham wcinać pomidory! Zawsze jadam je same, albo zimową porą posypuje trochę solą tak żeby były lepsze w smaku ;) lepiej niż nie jeść wcale. Zawsze lubiałem pomidorki, wiem też że mają mnóóóóóóóóóóóstwo zalet! p... pokaż całość

OdpowiedzPokaż cały wątek (1)
Dodaj komentarzPokaż wszystkie komentarze