Szukaj:

Umów się na wizytę u specjalisty

Aktualności
Artykuły
Choroby i dolegliwości

Przyjazna dla żołądka dieta lekkostrawna

04-01-2011 12:17
W dzisiejszym świecie jada się głównie szybko i do syta , a tym samym ciężko strawnie. Prowadzi to do powstania wielu schorzeń układu pokarmowego. Dieta lekkostrawna pomaga przezwyciężyć, trudności żołądkowe i jest głównie zalecana osobom cierpiącym na zaburzenia układu trawienia. Stosuje się ją  również jako profilaktykę w powstawaniu nowych schorzeń.
Przyjazna dla żołądka dieta lekkostrawna
Zobacz również:


Dieta lekkostrawna jest pewnego rodzaju modyfikacją żywienia podstawowego. Dlatego powinna dostarczać tyle samo kalorii i składników odżywczych co dieta człowieka zdrowego.

Zasady diety
  • należy wykluczyć potrawy ciężko strawne
  • nie wolno spożywać produktów wywołujących wzdęcia
  • zakazane jest także  spożywanie produktów bogatych w błonnik
  • nie wolno jeść produktów przesiąkniętych tłuszczem
  • potrawy przygotowuje się  za pomocą odpowiednich technik lekkostrawnych
  • nie wolno jeść nasion suchych i strączkowych
  • należy unikać ostrych przypraw
Jak zredukować błonnik w diecie?

Błonnik można zredukować w diecie lub zredukowac jego negatywne działanie na przewód pokarmowy poprzez:
  • spożywanie młodych warzyw i dojrzałych owoców,
  • usuniecie pestek z warzyw i owoców
  • jedzenie obranych ze skórki warzyw i owoców
  • jedzenie potraw gotowanych
  • spożywanie produktów przetartych prze sito
  • jedzenie oczyszczonych produktów zbożowych
  • unikanie grubych kasz
  • picie soków i przecierów zamiast całych warzyw i owoców

Co można spożywać  w diecie lekkostrawnej?

Dozwolone jest:
  • pieczywo jasne i czerstwe, suchary
  • kasza manna, jęczmienna, ryże, drobne makarony
  • mleko słodkie i kwaśne, ser biały i homogenizowany
  • chude mięsa( wołowina, cielęcina, kurczak)
  • ryby ( dorsz, leszcz, szczupak, sandacz)
  • chude szynki( polędwica, kiełbasa szynkowa, parówki)
  • masło, słodka śmietana, oleje roślinne, słonecznikowe, sojowe
  • ziemniaki w formie gotowanego peree
  • warzywa( marchew, buraki, kalafior, szpinak, groszek, fasolka szparagowa, zielona sałata,pomidory)
  • owoce( jabłka, pomarańcze, cytryny, brzoskwinie, owoce jagodowe)
  • cukier, dżemy bez pestek, marmolady
  • koperek, pietruszka , majeranek cynamon
  • herbata, kawa z mlekiem, sok owocowo warzywne

Jak wygląda ptrzykładowy jadłospis dla diety lekkostrawnej?

  • Śniadanie: bułka+ masło+parówki drobiowe na gorąco +sałata +dżem+kawa zbożowa z mlekiem
  • Śniadanie II: budyń +sok owocowy 
  • Obiad: zupa kalafiorowa z ziemniakami+ sztuka mięsa +ziemniaki+marchewka gotowana
  • Podwieczorek: ciastko drożdżowe +kompot z truskawek
  • Kolacja: leniwe pierogi+bułka +kiełbasa szynkowa +masło ,+herbata z cytryną+ banan

Oceń tekst:
Ocena: 3.67     Głosów: 6
copyright biomedical.pl
Zobacz artykuły:
Zobacz również tagi: dieta lekkostrawna problemy trawienne jadłospis błonnik
Brak komentarzy