Szukaj

Odżywianie zapobiegające osteoporozie

Łamiesz ręce lub nogi częściej niż twoi znajomi? Przypadek, pech, nieszczęście? Nie. To może być osteoporoza - choroba, która na początku rozwija się bez objawów. Osteoporoza jest chorobą polegającą na postępującym ubytku masy kostnej z nieprawidłową strukturą tkanki kostnej, co w konsekwencji wiąże się z zwiększoną kruchością, gorszą jakością kości i podwyższonym ryzykiem złamań.



Podczas całego życia tkanka kostna podlega w organizmie ludzkim dynamicznym przemianą, zachodzi zarówno utrata tkanki kostnej jak i jej odbudowa. W okresie dziecięcym i młodzieńczym przewarza proces syntezy kości, po osiągnięciu szczytowej masy kostnej (dla kobiet to ok. 20-25 rok życia, u mężczyzn o pięć lat później) dochodzi do równowagi między tymi procesami. Jednak w późniejszych latach, szczególnie u kobiet rozpoczyna się faza przyspieszonej utraty masy kostnej. Ma to bezpośredni związek z menopauzą i towarzyszącymi jej zaburzeniami hormonalnymi (spadkiem poziomu estrogenów). Zmniejsza się także zdolność przyswajania wapnia z przewodu pokarmowego.

Osteoporoza działa wolno i dość długo może zostać niezauważona. Jej początki przebiegają bezobjawowo, jednak w konsekwencji może dojść do bardzo niebezpiecznych złamań. Najczęściej to złamania kości przedramienia, nadgarstka, nasady bliższej kości udowej oraz kręgów.

Czynniki ryzyka

Znanych jest wiele czynników predysponujących do wystąpienia osteoporozy. Są to uwarunkowania zarówno demograficzne, genetyczne jak i dietetyczne czy środowiskowe m.in.:

  • Płeć żeńska,

  • Rasa kaukaska,

  • Zaawansowany wiek,

  • Złamania w dorosłym wieku,

  • Niska waga, poniżej 58 kg, budowa drobnokoścista,

  • Predyspozycje rodzinne,

  • Niedostateczne spożycie wapnia,

  • Niedobór witaminy D3,

  • Nadmierna podaż fosforu,


  • Nadmiar białka zwierzęcego w diecie, lub jego ogólny niedobór,

  • Nadmierne spożycie alkoholu, kawy, palenie papierosów,

  • Niewystarczająca aktywność fizyczna lub ryzyko upadków,

  • Wczesna menopauza,

  • Niedobór estrogenów lub androgenów,

  • Niektóre leki (steroidy) i schorzenia (choroby nerek czy cukrzyca),

W osteoporozie kluczowe znaczenie ma profilaktyka. Istotne jest wczesne rozpoznanie choroby oraz wczesne rozpoczęcie leczenia i rehabilitacji. Najbardziej popularną metodą oceny zawartości substancji mineralnych kości, a co za tym idzie jej gęstości jest densytometria. Dzięki temu badaniu można stwierdzić, czy kości zagrożone są rozwojem osteoporozy, można określić też stopień zaawansowania choroby.


Czynniki żywieniowe

W profilaktyce zapobiegania osteoporozy można wyróżnić bardzo ważny czynnik jakim jest prawidłowe żywienie. Dostarczenie odpowiednich ilości wapnia, magnezu, fosforu, witamin D3, C, B6 oraz K, zrównoważonej ilości białka, tłuszczów i węglowodanów stanowi jeden z głównych elementów profilaktyki osteoporozy.

Badania wykazują pozytywny związek między podażą wapnia a stanem kości. Należy pamiętać, że największe znaczenie ma odpowiednie dostarczenie wapnia przed osiągnięciem szczytowej masy kostnej. Maksymalne zapotrzebowania na wapń przypada na pierwsze miesiące życia oraz okres dojrzewania. Przyswajalność wapnia wynosi w tym czasie ok. 400 mg Ca na dobę. W innych okresach życia jest ona znacznie niższa-poniżej 100 mg/dobę, natomiast po 20 roku życia - ok. 20 mg/d. Wydajność wchłaniania wapnia może wahać się od 5-80%, zwykle kształtuje się na poziome 20-30%. Jest szereg substancji, które mogą hamować wchłaniane wapnia. Najważniejsze z nich to kwas szczawiowy (np. w szpinaku czy rabarbarze), kwas fitynowy (występuje w zewnętrznej łusce ziaren zbóż), alkohol, kofeina, sód, nasycone kwasy tłuszczowe czy błonnik pokarmowy. Na lepsze przyswajanie wapnia ma wpływ witamina D, laktoza, aminokwasy o charakterze kwasowym, spożywanie wapnia z posiłkiem.

Metody walki z niedoborami WAPNIA

  1. Wzrost spożycia podstawowego źródła wapnia, jakim w przeciętnej diecie europejskiej jest mleko i jego przetwory

  2. Wzbogacanie produktów spożywczych w wapń (np. soki i napoje owocowe, przetwory mleczarskie czy zbożowe),

  3. Suplementacja preparatami zawierającymi wapń

JAK ZAPEWNIĆ 1000mg WAPNIA W DIECIE?

  • 3 szklanki mleka

  • 2 szklanki mleka i 2 plasterki sera żółtego

  • szklanka kefiru, 100g soi, 2plasterki sera żółtego i 100g boćwiny

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego, 200g sera twarogowego i 200g sardynek


Dietetyk Naturhouse
Magdalena Zielińska
Ul. Puławska 29
Naturhouse Warszawa

Tel. (022) 4036533

Komentarze do: Odżywianie zapobiegające osteoporozie (2)

OlimpiaGRAS
OlimpiaGRAS 10-02-2011 20:31

OSTEOPOROZA. Można ją POKONAĆ !!

1

BH.302. MOTTO: WAPNIEM powinniśmy zwyciężyć tę chorobę. * KONCENTRACJA NATURALNEJ ENERGII ORAZ WAPNIA W ILOŚCI IMPONUJĄCEJ; TO TZW. CHLEB NA OSTEOPOROZĘ: Ugotuj i upiecz koniecznie, ponad 4500 j. m. wap... pokaż całość

OdpowiedzPokaż cały wątek (1)
Dodaj komentarzPokaż wszystkie komentarze