Szukaj

Łosoś – właściwości i wartości odżywcze

Łosoś słynie z wielu istotnych wartości odżywczych. Bogaty jest w wiele witamin, które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania. Najcenniejsze w łososiu są kwasy omega-3 i omega-6. Jest on jednym z najlepszych źródeł kwasów wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, których nasz organizm sam nie wytwarza.

Łosoś – właściwości i wartości odżywcze

Witaminy

Łosoś zawiera wiele witamin. Bogaty jest między innymi w witaminę A, która odpowiada za dobry wzrok oraz san naszej skóry. Ponadto witamina ta wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu oddechowego. W łososiu znaleźć możemy tak zwany kompleks witamin, który należy do grupy B.

Witamina B1 zwiększa odporność na stres, nazywana jest witaminą układu nerwowego. B2, czyli ryboflawina, odpowiada za przemianę materii oraz wpływa na funkcje rozrodcze organizmu. B6 reprezentuje szereg substancji, które są szczególnie ważne dla naszego organizmu. Chodzi tutaj przede wszystkim o wytwarzanie hormonów. Witamina ta zalecana jest kobietom, które mają problemy z nieregularnym cyklem miesiączkowym. Ponadto witamina B6 ma działanie przeciwbólowe. Cyjanokobalamina, czyli witamina B12 bierze udział w wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi. Niedobór powoduje anemię. Dodatkowo wpływa na odpowiednie funkcjonowanie układu nerwowego; zapewnia równowagę psychiczną i koncentrację. Z niedoborem tej witaminy borykają się przede wszystkim wegetarianie, alkoholicy, anorektycy oraz osoby starsze, które nie odżywiają się w prawidłowy sposób.

Łosoś zawiera także witaminę D i E. Niedobór witaminy D prowadzi do osłabienia mięśni oraz zniekształcenia kośćca. Witamina E nazywana jest witaminą młodości. Zaliczana jest do przeciwutleniaczy. Ochrania ona przed działaniem wolnych rodników, dzięki czemu opóźnia proces starzenia się. Odpowiedzialna jest także za sprawne i prawidłowe funkcjonowanie mięśni. Niedobór witaminy E może doprowadzić do pojawienia się chorób serca oraz układu krążenia.

Pierwiastki

Łosoś zawiera cztery pierwiastki, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu:

  • Potas jest niezbędny do prawidłowej pracy mięśni i nerwów. Bierze udział w usuwaniu z naszego organizmu produktów przemiany materii. Niedobór potasu może prowadzić do nadciśnienia, zaburzeń pracy serca i arytmii.
  • Jod jak wiadomo jest pierwiastkiem, który konieczny jest do odpowiedniej pracy tarczycy. Ponadto wspomaga spalanie nadmiaru tłuszczu oraz chroni przed skutkami działania materiałów radioaktywnych.
  • Selen i cynk zwiększają odporność naszego organizmu. Selen pomaga zapobiegać powstawaniu nowotworom oraz zwiększa płodność u mężczyzn, wpływając na produkcje plemników. Cynk korzystnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Większość środków regenerujących ich stan zawiera właśni cynk. Jednak pełni on także jedną ważna funkcję – chroni organizm przed bakteriami i  wirusami.

Ryby powinny znaleźć się w jadłospisie każdego z nas. Jak widać łosoś zawiera wiele cennych witamin i właściwości, które korzystnie wpływają na pracę naszego organizmu. Jest to ryba, którą można dodać do każdego dania, dzięki czemu nasze posiłki będą urozmaicone i zdrowe.

Komentarze do: Łosoś – właściwości i wartości odżywcze

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz