Szukaj

Jak się odżywiać, aby uniknąć raka?

Sposób odżywiania ma duży wpływ na naszą wagę, samopoczucie oraz zdrowie. Obecnie lekarze coraz częściej podkreślają fakt, że nasze codzienne odżywianie ma także decydujący wpływ na rozwój nowotworów. Przeprowadzane badania dowodzą, że w znacznym stopniu zachorowaniu na raka  może zapobiec właściwe odżywianie się.


Jak powinna wyglądać dieta antyrakowa?


Skuteczna dieta antyrakowa powinna być oparta na:
  • produktach ubogich w tłuszcze
  • powinna eliminować cukier i sól
  • być bogata w witaminy C, E, A
  • dostarczać odpowiednią ilość magnezu, selenu, gdyż hamują one rozwój komórek rakowych

Odżywianie się zgodne z wyżej wymienionymi regułami  usuwa z organizmu człowieka wolne rodniki, a tym samym zapobiega powstawaniu komórek rakowych.

Zasady diety
  • Należy jeść dużo warzyw i owoców

Najważniejsze w  profilaktyce antyrakowej są warzywa i owoce. Powinno się je jeść najlepiej w postaci surowej lub na świeżo, wskazane są także duszone i gotowane. Warzywa i owoce zawierają  błonnik i składniki mineralne oraz fitozwiązki, które zapobiegają powstawaniu nowotworów.

Substancje te zawierają łatwo dostępne produkty takie jak:
  • pomidory
  • brokuły i pokrewne im warzywa
  • skórki winogrona i innych owoców
  • wszelkiego rodzaju cytrusy
  • kapusta
  • kalarepa
  • kalafiory
  • brukselka
  • czosnek cebul
  • pietruszka
  • Należy zredukować tłuszcze i mięsa
Dieta, zawierająca dużą ilość tłuszczy pochodzenia zwierzęcego i mięsa, jest uważana za główną przyczynę raka jelita grubego.

Mięso podnosi poziom nitrozoamin, które są substancjami rakotwórczymi. U osób jadzących je codziennie, obserwuje się trzy krotnie większe stężenie tej substancji.


Dlatego bardzo ważne jest aby ograniczyć spożycie pełnotłustych przetworów mlecznych oraz dań z tłustego mięsa, zwłaszcza mięsa czerwonego, które może decydować o przyspieszeniu rozwoju raka jelita grubego i prostaty.

  • Należy spożywać produkty bogate w skrobię
Produkty bogate w skrobię zawierają także dużo błonnika, który zmniejsza ryzyko rozwoju raka jelita grubego. Dzięki błonnikowi skraca się czas przechodzenia pokarmu przez jelita, dzięki czemu substancje powodujące chorobę, mają krótki kontakt ze ścianami jelita.

Produkty bogate w skrobię to;
  • płatki z pełnych zbóż
  • ryż
  • makarony
  • owies
  • rośliny strączkowe
  • ziemniaki

  • Należy pić zdrowe napoje
Aby zapobiegać rakowi powinno pić się głównie
  • wodę
  • świeże soki
  • zieloną herbatę
  • mieszanki ziołowe( dzika róża, pokrzywa)
  • soki warzywne, głownie z czerwonych buraków

Nadużywanie alkoholu podnosi ryzyko wystąpienia raka. Tylko wino pite w umiarkowanych ilościach     (około szklanka dziennie) ma działanie ochronne.

  • Należy unikać stresu i otyłości
Osoby otyłe i prowadzące stresujący tryb życia są szczególnie narażone na ryzyko zachorowania na raka. Obecnie obserwuje się zwłaszcza u kobiet otyłych większą częstotliwość zachorowania na raka piersi, niż u kobiet mających prawidłową wagę.

Ponadto  osoby zestresowane, prowadzące stresujący tryb życia są bardziej podatne na wszelkie choroby, również te nowotworowe. Należy pamiętać o relaksie i odpoczynku, gdyż zregenerowany organizm jest w stanie zniszczyć pojedyncze komórki rakowe, wycieńczony i zestresowany niestety nie.

Komentarze do: Jak się odżywiać, aby uniknąć raka? (1)

ilkam1
ilkam1 31-07-2011 22:42

Nowa metoda wykrywania raka

1

Wynaleziono skuteczną, nową metodę wykrywania raka, która może pomóc wielu ludziom przetrwać ten ciężki okres. Nie zmarnuj tej szansy. Dowiedz się więcej na stronie http://tojefura.com... pokaż całość

OdpowiedzPokaż cały wątek (1)
Dodaj komentarzPokaż wszystkie komentarze