Szukaj

Żywność ekologiczna nie zmniejsza ryzyka zachorowań na raka u kobiet

Podziel się
Komentarze0

Według nowych badań, które zostały wykonane na Uniwersytecie Oxford w Wielkiej Brytanii odkryto, że kobiety, które nie jedzą żywności ekologicznej, mają taką samą szansę zachorowania na raka, jak te które spożywają ją na co dzień.

Jeden z badaczy, Tim Key, profesor epidemiologii i zastępca dyrektora Zakładu Epidemiologii Nowotworów w Oksfordzie, powiedział: - Po wykonaniu badań na kobietach w średnim wieku w Wielkiej Brytanii, nie znaleziono dowodów na to, aby codzienne spożywanie żywności ekologicznej wpływało na zmniejszenie ryzka zachorowań na raka.

Produkcja ekologicznej żywności ogarnęła cały świat. W Unii Europejskiej, Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Meksyku, Japonii oraz w innych krajach trzeba uzyskać specjalną licencję, aby taką żywność produkować. W zależności od kontynentu, wytyczne różnią się, jednak ogólnie zabrania się stosowania syntetycznych pestycydów i nawozów sztucznych.

Badanie zostało przeprowadzone na ok. 623 tys. brytyjskich kobiet, które znajdowały się w średnim wieku. Naukowcy zapytali kobiety, czy spożywały żywność ekologiczną na przestrzeni ostatnich 9 lat. Po zestawieniu odpowiedzi, 180 tys. kobiet, które nigdy nie jadły ekologicznej żywności do odpowiedzi 45 tys. kobiet, które potwierdziły jej spożywanie, nie znaleziono żadnych różnic.

Jedynie, po szczegółowym zapoznaniu się z listą 16 najczęściej występujących nowotworów, zaobserwowano, że nieco wyższe ryzyko zachorowania na raka piersi, a mniejsze na posiadania chłoniaka mają kobiety, które powiedziały, że spożywały ekologiczną żywność. Stwierdzono jednak, że wynik ten może być dziełem przypadku lub innych czynników.

Doktor Claire Knight z ośrodka, które wykonuje badania nad nowotworami stwierdziła, iż badania coraz częściej potwierdzają, że ekologiczna żywność nie obniża ryzyka zachorowań na raka. Natomiast, jeśli ludzie boją się pozostałości pestycydów na owocach, czy warzywach, powinni przywiązywać wagę do ich dokładnego mycia przed spożyciem.

Wszystko zaczyna wskazywać na to, że nie jest ważne, gdzie owoce, czy warzywa były uprawiane, czy są one ekologiczne, czy nie. Ważne jest jednak, aby w naszej diecie ich nie brakowało, gdyż najczęstszym powodem zachorowań na różnego rodzaju nowotwory,  jest niedobór witamin i wszelakich składników odżywczych w naszym organizmie.

Komentarze do: Żywność ekologiczna nie zmniejsza ryzyka zachorowań na raka u kobiet

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz