Szukaj

Związki w jagodach wpływają na zdrowie

Nowe badania opublikowane przez Instytut Technologów Żywienia w Journal of Food Science pokazują, że jagody posiadają składniki pozytywnie wpływające na nasze zdrowie. Są nimi duże ilości likopenu, powiązanych związków kwasowych oraz metylo-lycopenoate.

Owoc ten ma cierpki smak i zagłębiając się w historię, używany był on przez wieku rdzennych Amerykanów, jako źródło składników odżywczych. Obecne w owocach cukry i ich kwaśny smak sprawiają, że pożądane są zarówno jako produkt surowy, jak i suszony. Oprócz potencjalnych korzyści zdrowotnych, jagody mogą być stosowane jako naturalny barwnik spożywczy.

Warto pamiętać, że jagody obniżają tzw. „zły” cholesterol, jednocześnie podnosząc poziom teg „dobrego”. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko chorób serca, a także mózgu.

Co więcej, owoce te zawierają duże ilości żelaza i miedzi, dzięki czemu warto je jeść, aby nie cierpieć na anemię.

Jagody również idealnie sprawdzają się jako lek przeciwwirusowy i zalecane są w profilaktyce wirusowych chorób dróg oddechowych.

Komentarze do: Związki w jagodach wpływają na zdrowie

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz