Szukaj

Truskawki chronią przed promieniami ultrafioletowymi?

Eksperymenty wykazały, że wyciąg z truskawek dodany do hodowli komórek skóry działa jak ochraniacz przed promieniowaniem ultrafioletowym, a także zwiększa jej użyteczność i zmniejsza uszkodzeń DNA. „Udało nam się ustalić, co sprawia, że wyciąg z truskawek chroni skórę przed szkodliwym wpływem promieni UV” – mówi Maurizio Battino.



Zespół badawczy przygotował kultury ludzkich komórek skóry i dodał do nich ekstrakt z truskawek w różnych stężeniach. Jeden ekstrakt był ekstraktem kontrolnym.

Próbki te następnie zostały narażone na dawki promieniowania ultrafioletowego porównywalne do spędzenia 90 minut w słońcu południowej Riwiery Francuskiej.

Dane potwierdzają, że truskawki wykazują zdolności mogące ochronić skórę przed promieniami UV, zwiększają przeżywalność komórek i ich żywotność oraz zmniejszają uszkodzenia w DNA, w porównaniu z komórkami kontrolnymi.


Te badania mają szczególne znaczenie, ponieważ mogą pomóc w zapobieganiu nowotworom skóry i innym chorobom zapalnym.

Naukowcy uważają, że to antocyjany – pigmenty odpowiedzialne za ich czerwony kolor, nadają truskawkom te właściwości. Badania również potwierdziły tę tezę.

„Związki te mają właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe” – wyjaśnia inny autor, Sara Tulipani.

W tej chwili trwają badania oceniające biologiczną i bioaktywną stronę antocyjanów, poprzez dodawanie ich do preparatów do użytku zewnętrznego lub przez zwykłe zjedzenie owoców.

Wcześniejsze badania wykazały, że truskawki wzmacniają czerwone krwinki oraz chronią żołądek przed działaniem alkoholu.

Komentarze do: Truskawki chronią przed promieniami ultrafioletowymi?

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz