Szukaj

Witamina B6 i metionina zmniejaszają ryzyko raka płuc

Podziel się
Komentarze0

Osoby mające wysoki poziom witaminy B6 i metioniny mają znacznie mniejsze szanse na rozwój raka płuc. Mogło by się wydawać, że ryzyko rozwoju raka płuc mogłoby być o wiele mniejsze, jeśli ludzie mieliby wystarczający poziom witaminy B6 i metioniny we krwi.



Takie właśnie wnioski wynikają z prac przeprowadzonych przez CIRC (międzynarodowe centrum badań nad rakiem).
Dziennik JAMA donosi, że witamina B6 i metionina redukują o ponad 50% ryzyko rozwoju raka płuc, zarówno u osób palących papierosy, jak i niepalących.

Dla tych badań porównano dane 900 pacjentów chorujących na raka z danymi 1770 osób cieszących się doskonałym zdrowiem. Chorzy na raka mieli poziom witaminy B6 i metioniny wyraźnie mniejszy niż inni.


Poza tym, dorzucają naukowcy, spożywanie witaminy B9 w dużych dawkach również redukuje ryzyko rozwoju choroby.

Witamina B6 znajduje się przede wszystkim w rybach, mięsie, ziemniakach i całych ziarnach. Metioninę możemy odnaleźć w orzechach, płatkach, rybach oraz w niektórych mięsach, podczas gdy w witaminę B9 obfitują owoce i warzywa.

Komentarze do: Witamina B6 i metionina zmniejaszają ryzyko raka płuc

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz