Szukaj

Winogrona chronią przed syndromem metabolicznym

Syndrom metaboliczny to powiązana grupa objawów, takich jak nadciśnienie, wysoki poziom cukru we krwi, nadmiar tkanki tłuszczowej wokół talii, anormalnie wysokie poziomy cholesterolu. Syndrom metaboliczny znacząco podnosi ryzyko zachorowania na choroby serca, cukrzycę i udar mózgu. Do tej pory naukowcom udało się zidentyfikować wiele naturalnych produktów pokarmowych, które mogą opóźnić, albo całkiem zapobiec pojawianiu się tego zespołu.



Badacze z University of Michgan przedstawili rezultaty swoich obserwacji na konferencji naukowej Experimental Biology Conference w Bostonie.

Okazuje się, że jedzenie winogron może chronić przed uszkodzeniami narządów związanymi z progresją syndromu metabolicznego. Takie dobroczynne działanie tych owoców zawdzięczamy znajdującym się w nich polifenolom.

Naukowcy podkreślają, że według ich analiz, regularna konsumpcja winogron różnych odmian i kolorów może bezpośrednio wpłynąć na rozwój syndromu metabolicznego, i to nawet wtedy, kiedy nasza dieta generalnie nie jest zbyt zdrowa.

Uczeni posłużyli się myszami laboratoryjnymi, cechującymi się ludzkim metabolizmem. Gryzonie były karmione wysokotłuszczową dietą oraz proszkiem z winogron przez 90 dni. Grupa kontrolna była karmiona jedynie dietą wysokotłuszczową.


Wyniki są jasne: trzymiesięczna „kuracja” winogronowym proszkiem zmniejszyła markery zapalenia u gryzoni, a efekt był największy w wątrobie i w tłuszczu trzewnym.

Co więcej, winogrona przyczyniły się do zmniejszenia wagi wątroby, nerek oraz tkanki tłuszczowej u gryzoni.

Dr Mitchell Seymour, autor badania, mówi: - Nasze prace sugerują, że dieta wzbogacona o winogrona może odgrywać krytyczną rolę w prewencji syndromu metabolicznego.

Wcześniejsze badania także wykazały, że konsumpcja winogron i ich pestek poprawia funkcje poznawcze i obniża ryzyko pojawienia się demencji.

Dr Seymour podsumowuje: - Zarówno zapalenie, jak i stres oksydacyjny, odgrywają rolę w rozwoju i progresji choroby sercowo-naczyniowej oraz w dysfunkcji narządów w cukrzycy typu 2. Spożycie winogron wpływa na te dwa czynniki w wielu tkankach organizmu. To bardzo obiecujące odkrycie.

Ile powinniśmy więc jeść winogron, aby ustrzec się przed syndromem metabolicznym? Kilka porcji tygodniowo, odpowiadają specjaliści.

Komentarze do: Winogrona chronią przed syndromem metabolicznym

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz