Szukaj

Warzywa żyją i mają zegar wewnętrzny!

Podziel się
Komentarze0

Co prawda brzmi to dziwnie, ale owoce i warzywa leżące na sklepowych półkach w dalszym ciągu mają w sobie życie. Są tak żywe, że nieprzerwanie tyka ich „zegar wewnętrzny”, który nie przestaje odpowiadać na warunki środowiska, w którym się znajdują.



Badanie na ten temat ukazało sięw Current Biology.

Prof. Janet Braam z Rice University, mówi: - Owoce i warzywa nie umierają po zebraniu z drzew czy z pola. Odpowiadają na swoje środowisko przez wiele dni, a my odkryliśmy, że możemy posłużyć się światłem, aby pobudzić je do większej produkcji antyoksydantów zwalczających raka.

Rośliny naturalnie produkują substancje, które odstraszają insekty przed wschodem słońca. A niektóre z tych chemikaliów mają korzystne działanie dla ludzkiego zdrowia.


Badacze odkryli, że mają możliwość kontroli wewnętrznego zegara różnych owoców i warzyw, takich jak jagody, sałata, cukinia i marchewki między innymi. Możliwość tę daje ekspozycja owoców i warzyw na okresy światła i okresy ciemności.

Naukowcy efekt ten porównali do odzyskiwania sił po tzw. jet lag, którego doświadczamy po podróży z jednej strefy czasowej do drugiej.

Prof. Braam dodaje: - Nie możemy jeszcze powiedzieć, czy warunki życia w całkowitej ciemności albo w całkowitym świetle skracają życie owoców i warzyw. Ale wykazaliśmy, że jeżeli utrzymujemy wewnętrzny zegar roślin przy życiu, uzyskujemy ważne korzyści dla ludzkiego zdrowia.


Komentarze do: Warzywa żyją i mają zegar wewnętrzny!

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz