Szukaj

Wapń i ryzyko choroby serca u kobiet

Wysokie spożycie wapnia w dietach i suplementach u kobiet wiąże się z większym ryzykiem zgonu ze wszystkich przyczyn, a przede wszystkim z powodu choroby sercowo-naczyniowej, jak sugeruje badanie zamieszczone na bmj.com. Eksperci zalecają wysokie spożycie wapnia, dlatego ponad 60% dorosłych kobiet w USA wspiera się suplementami.



A jednak, ostatnie próby wykazały wyższe ryzyko niedokrwiennej choroby serca i udaru przy zażywaniu suplementów calcium (nie zaobserwowano tego w innych badaniach).

Naukowcy z Uppsala University w Szwecji obserwowali 61 443 Szwedek (urodzonych w 1914 – 1948), przez 19 lat średnio. Całkowite spożycie wapnia zawierało także calcium z suplementów.

Najniższe spożycie wapnia określono jako 572mg/dzień (5 kawałków sera), a najwyższe jako 2137mg/dzień.

Uzyskano informacje na temat menopauzy u kobiet, terapii hormonalnej, wagi, wzrostu, zwyczajów palenia, edukacji, fizycznej aktywności.


W ciągu 19 lat, 11 944 (17%) kobiet zmarło. 3 862 (32%) z powodu choroby sercowo-naczyniowej, 1932 (16%) - choroby serca, a 1100 (8%) na udar mózgu.

Najwyższe proporcje zgonu z każej przyczyny, choroby serca i choroby sercowo-naczyniowej zaobserwowano u kobiet zażywających wapń w ilościach ponad 1400 mg/dziennie. Dodatkowo, wysokie poziomy śmiertelności dotyczyły kobiet zażywających calcium poniżej 600mg/dzień.

Naukowcy wyjaśniają, że odkrycia te sugerują, iż dieta z bardzo niską lub bardzo wysoką zawartością wapnia może spowodować zmiany w poziomie calcium we krwi.

Aby zapobiegać złamaniom u starszych, być może należy skupić się na osobach, które po prostu zażywają za mało wapnia, zamiast podnosić spożycie u tych, którzy i tak już zażywają satysfakcjonujące ilości tego pierwiastka, konkludują autorzy.

Komentarze do: Wapń i ryzyko choroby serca u kobiet

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz