Szukaj

Uwielbiasz sól? Być może masz bardziej rozwinięty zmysł smaku

Osoby, które w ciągu dnia często sięgają po słone przekąski takie jak: chipsy, słone paluszki i innego typu delikatesy, mogą być dowodem na to, że ich zmysł smaku jest bardziej rozwinięty w kierunku „słonym” niż u innych. Od dawna wiemy, że nie ma ludzi, którzy mają identyczny zmysł smaku. Aczkolwiek, są wśród nas osoby, które mają ten zmysł szczególnie rozwinięty. Dla nich dany pokarm ma szczególnie intensywny smak.



Poprzednie badania wykazały, że takie osoby potrzebują np. mniej tłuszczu i cukru by zaspokoić swoje kubki smakowe. To samo może tyczyć się soli. Wykonano badania na 87 osobach, którym podano do spróbowania różnych pokarmów. Okazało się, że osobom o ponadprzeciętnym zmyśle smaku, sól smakowała bardziej niż pozostałym osobom, mimo, że ich kubki smakowe były na nią bardziej wyczulone i wrażliwe.


Dodatkowo stwierdzono, że sól pomaga im w zwalczeniu uczucia goryczy. Jednakże, eksperci nie są pewni dlaczego tak się dzieje. Być może przyczyniają się do tego geny odziedziczone od naszych przodków.

Polacy jedzą coraz więcej soli, która znajduje się w większośći produktów, które kupujemy. Nadmiar soli może prowadzić do zwiększenia ciśnienia krwi, chorób serca i innych dolegliwości. Pozostaje tylko problem ograniczenia soli przez osoby wrażliwe na jej smak.

Komentarze do: Uwielbiasz sól? Być może masz bardziej rozwinięty zmysł smaku

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz