Szukaj

Uwaga: sezon grypowy - jak wzmocnić układ odpornościowy?

Podziel się
Komentarze0

Lato dobiegło końca, poziom zachorowań na grypę wzrósł, a kolejki do lekarzy stają się coraz dłuższe. Nie należy jednak polegać tylko na szczepieniach, ponieważ nie chronią one nas w zupełności przed chorobą. Jest wiele innych sposobów, dzięki którym możemy wzmocnić nasz układ odpornościowy naturalnie i nie dać się grypie.

Witaminy i minerały dla zdrowia

Jednym z naturalnych sposobów na zachowanie zdrowia jest zwiększenie spożycia witaminy A. Eksperci zgodnie sądzą, iż ma ona bardzo dobry wpływ na nasz organizm w okresie chorób. Jej niedobór wiąże się z obniżoną odpornością, a co za tym idzie, większym ryzykiem zachorowań. Oprócz witaminy A, warto również sięgać po produkty, które są źródłem cynku. To właśnie jego niedostateczna ilość w naszym organizmie jest powodem zakażeń. Nasiona dyni, chudej wołowiny, a nawet ostrygi bogate są w cynk. Badania wśród osób starszych wykazały, że multiwitaminy i minerały są doskonałym suplementem, dzięki któremu możemy zapobiec chorobie. Te drugie mogą się również przyczynić do naszego lepszego snu, co zapewnia nam szereg dodatkowych korzyści.

Powinniśmy zaopatrzyć się też w produkty bogate w magnez, np.: rośliny strączkowe, zboża, zielone warzywa i orzechy. Kolejną bardzo skuteczną ochroną przed zakażeniem, okazała się witamina C. Eksperci są przekonani o jej cudownych właściwościach, wzmacniających nasz system odpornościowy. Na tym nie kończy się jej rola, ponieważ ma ona jeszcze wiele innych zadań, które kontrolują istotne aspekty naszego zdrowia. Witamina C pomaga w produkcji kolagenu, który wykorzystywany jest jako tkanka łączna do szybszego leczenia ran, polepsza jakość ścian naczyń krwionośnych, zmniejszając tym samym ryzyko udaru mózgu czy też chorób serca. Jest ona doskonałym przeciwutleniaczem i potrafi neutralizować niestabilne cząsteczki, które uszkadzają ściany komórkowe. Źródła witaminy C to przede wszystkim: owoce cytrusowe, soki, brokuły, papryka, ziemniaki, pomidory, bruksela, szpinak.

Dla naszego układu odpornościowego są w stanie zrobić wiele witaminy z grupy B – B6 i B12. Badania pokazały, iż zwiększenie przez kobiety spożycia witaminy B6, od 1,5 mg do 2,1 mg, spowodowało wzrost białych krwinek w ich organizmie o 35 procent. Mężczyźni także powinni korzystać z jej właściwości. Niedobór negatywnie wpływa na naszą odporność, co wiąże się z utratą zdolności dojrzewania limfocytów. Uzupełnienie jej w umiarkowanych dawkach pozwala usunąć braki i przywrócić prawidłowe funkcjonowanie systemu odpornościowego, natomiast duże dawki nie dają nam dodatkowych korzyści. Witamina B6 działa wraz z innymi mikroskładnikami pokarmowymi w celu wsparcia działań ochronnych, podejmowanych przez komórki układu immunologicznego.

Jeżówka – co to takiego?

Jeżówka (Echinacea Moench) to roślina stosowana w leczeniu lub zapobieganiu przeziębień, grypy i innych infekcji. Tysiące lekarzy używa jej w leczeniu chorób zakaźnych. Znana ze swoich właściwości, dzięki którym potrafi stymulować do działania nasz układ odpornościowy.

Po prostu dobrze jeść!

Dobra, zbilansowana dieta to doskonały sposób na wzmocnienie odporności, ponieważ dostarcza nam ona wiele minerałów, witamin i innych suplementów. Nasz współczesny tryb życia jest niezdrowy, jesteśmy często zestresowani, a zanieczyszczenie środowiska rośnie. Nic dziwnego, że często chorujemy i cierpimy na coraz więcej alergii.

Komentarze do: Uwaga: sezon grypowy - jak wzmocnić układ odpornościowy?

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz