Szukaj

Układ odpornościowy wzmacniany zielonymi warzywami

Zespół badaczy ujawnił wpływ konsumpcji zielonych warzyw na układ odpornościowy. Pozbawiając myszy laboratoryjne tych zielonych warzyw na zaledwie trzy tygodnie, badacze stwierdzili, że gryzonie te straciły nawet do 80% komórek odpornościowych w jelitach.


Jest to odkrycie, które może znacznie wpłynąć na zdrowie osób, które cierpią z powodu przewlekłych zapalnych chorób jelit.

Badanie, o którym mowa, zostało opublikowane w dniu 13 października w przeglądzie Cell.

Jak doradzają więc badacze, lepiej nie stronić od konsumpcji zielonych warzyw.

Badacze z Babraham Institute w Cambridge doszli do wniosku, że zielone warzywa sprzyjają produkcji niektórych białych ciałek krwi, które z kolei sprzyjają dobremu funkcjonowaniu układu immunitarnego. Badanie to wykazało, że dzięki zielonym warzywom limfocyty śródnabłonkowe, czyli komórki odpornościowe jelit oraz skóry, działają poprawnie.


Te komórki znajdują się pod inną barierą komórek, które pokrywają tkankę wewnętrzną i zewnętrzną ciała, i działają jako pierwsza linia obrony, przyczyniając się jednocześnie do dobrego, prawidłowego zabliźniania.

W przebiegu doświadczeń przeprowadzonych w laboratorium na myszach, badacze odkryli, że jedzenie bogate w warzywa zielone, takie jak brokuły albo szpinak, pomagają w regulacji układu odpornościowego.

Lepszy układ immunitarny dzięki zielonym warzywom


Natomiast, po pozbawieniu myszy zielonych warzyw przez trzy tygodnie, badacze zauważyli, że myszy te tracą od 70% do 80% komórek ochronnych. Osłabione myszy mające w ten sposób mniej protein antymikrobowych do dyspozycji, objawiały zaostrzoną aktywację układu odpornościowego i były bardziej podatne na urazy i z zranienia.

Kiedy badacze zniszczyli zewnątrzną część ich jelit, na przykład, ich ciała dłużej wracały do siebie. Rezultaty te mogą pomóc leczyć, na przykład, przewlekłe choroby zapalne jelit u człowieka, jak wyjaśniają badacze.

Inne badanie, opublikowane ostatniego roku w British Medical Journal, pokazało, że konsumpcja warzyw zielonych może zredukować w sposób znaczący ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

Komentarze do: Układ odpornościowy wzmacniany zielonymi warzywami

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz