Szukaj

Te tłuszcze, które stymulują układ odpornościowy…

Podziel się
Komentarze0

Bardzo wyjątkowa klasa tłuszczów sprzyja produkcji limfocytów NKT, czyli komórek układu odpornościowego, których zadaniem jest pozbywanie się obcych elementów. Badacze mają teraz nadzieję, że to odkrycie będzie miało konsekwencje dla terapii przeciwko infekcjom, alergiom, chorobom autoimmunologicznym, a nawet przeciwko rakowi.



System odpornościowy to bardzo złożona maszyneria, która posługuje się wieloma czynnikami, działającymi na różnych poziomach. Ważne jest więc, aby dobrze zrozumieć rolę każdego z nich.

Pośród tych czynników mamy przede wszystkim limfocyty NKT, co jest skrótem od anglojęzycznej nazwy Natural Killer T (Naturalni Zabójcy T). Limfocty NKT są jednocześnie związane z wrodzoną odpowiedzią odpornościową (natychmiastową) i z odpowiedzią odpornościową adaptacyjną (późniejsza, związana z pamięcią).

Nawet jeśli komórek tych nie jest za dużo, to odgrywają one kluczową rolę w wypędzaniu elementów patogennych. Wiedzieliśmy do tej pory, że ich synteza była aktywowana przez tłuszcze pochodzące z różnych źródeł, włączając w to te, które są prezentowane przez bakterie będące przyczyną chorób, albo te, które są naturalnie produkowane przez grasicę.

Grasica jest organem odpowiedzialnym za dojrzewanie limfocytów T. Ale cała ta wiedza pozostawała dość niedoprecyzowana. A przynjamniej, do tej pory.

Albowiem teraz, badacze z uniwersytetu w Bale (w Szwajcarii), odnieśli wielki sukces: po raz pierwszy w historii, udalo im się określić rodzinę molekuł tłuszczowych, które mogą aktywować specyficznie rozwój tych komórek NKT w grasicy.


Tłuszcze te, wszystkie, mają jeden punkt wspólny: wiązanie eterowe.

Tłuszcze bogate w eter stymulujące limfocyty NKT

Naukowcy szwajcarscy wyjaśniają w artykule, opublikowanym w przeglądzie naukowym Nature Immunology, w jaki sposób przeanalizowali biochemię oraz strukturę tłuszczów wyciągniętych z grasicy. Jedyne tłuszcze, które były w stanie stymulować limfocyty Natural Killer T, były te, które miały grupę eterową.


Grupa eterowa charakteryzuje się jednym atomem tlenu wiążącym się dwoma rodnikami węgla. Te molekuły lipidowe są tego samego typu co te, które są produkowane w peroksysomie, czyli w organelli obecnej we wszystkich komórkach organizmu, odpowiedzialnej przede wszystkim za metabolizm kwasów tłuszczowych.

Dzięki linii myszy, które cierpiały z powodu niedoboru szczególnego enzymu peroksysomu (a bardziej dokładnie, mowa tutaj o 0-acylotransferazie glicerofosforanowej), możliwe było przekonanie się, iż faktycznie brak tych kwasów tłuszczowych faktycznie odbija się echem na układzie odpornościowym.

0-acylotransferaza glicerofosforanowa jest niezbędna to syntezy tłuszczów z połączeniem eterowym.

Badacze odnotowali znaczące pogorszenie dojrzewania limfocytów NKT w grasicy, jak również zmniejszenie ich liczby w tym organie oraz w peryferycznych tkankach. Poza tym, komórki NKT nie były w pełni skuteczne.

Ostatni etap tych badań polegał na tym, iż naukowcy postanowili przeprowadzić sztuczną syntezę chemicznych analogów tych tłuszczów. I tym razem, obserwacje pokazują, że ich podanie sprzyja rozwojowi tych wyjątkowych limfocytów NKT. W ten sposób, komórek tych jest znacznie więcej w grasicy, a także w tkankach peryferycznych.

Biorąc więc pod uwagę rolę limfocytów NKT w eliminacji komórek z organizmu (komórki nowotworowe, komórki przyczyniające się do rozwoju chorób autoimmunologicznych, komórki zarażone przez wirusa, na przykład), badacze teraz mają nadzieję, że ich odkrycie pozwoli otworzyć nowe drogi w kierunku nowych terapii, których celem będzie stymulacja układu odprnościowego.

Jednakże, na razie jest jeszcze zbyt wcześnie, żeby stwierdzać cokolwiek ze stuprocentową pewnością.

Komentarze do: Te tłuszcze, które stymulują układ odpornościowy…

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz